Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Een heldere nachthemel!

19 oktober 2011

Stel je voor dat je zou verhuizen naar de andere kant van de wereld, waar de omgeving heel anders is dan wat je gewend bent. Hoe zou het eruit zien? Probeer nu nog groter te denken: Hoe denk je dat het zou zijn als de Aarde naar een andere plek in ons sterrenstelsel zou verhuizen?

Ons sterrenstelsel, de Melkweg, heeft de vorm van een draaikolk. Rondom het midden draaien lange slierten van sterren, die sterrenkundigen de ‘armen’ van het sterrenstelsel noemen. (Om te zien hoe de Melkweg eruit ziet, klik hier). Wij leven in het buitenste gedeelte van de Melkweg, in één van die spiraalvormige armen. Dit is een lekker rustig gedeelte van ons sterrenstelsel, waar alle sterren heel ver uit elkaar staan.

In het kleine centrum van de Melkweg is het veel drukker. Hier worden dan ook de meeste sterren gevonden. In deze nieuwe foto, die genomen is door telescoop VISTA, zie je een klein gedeelte van dit drukke centrum. Het is hier zo druk, dat als we hier naartoe zouden verhuizen, de nachthemel spectaculair zou veranderen! Sterren zouden zo dichtbij zijn en zoveel licht geven, dat je ’s nachts gewoon een boek kan lezen zonder een lamp aan te doen!

Het is natuurlijk onmogelijk voor ons om onze spullen te pakken en gewoon te verhuizen naar het centrum van de Melkweg. Maar met hele krachtige telescopen zoals VISTA, kunnen sterrenkundigen deze prachtige plek wel van een veilig afstandje bewonderen.

Gaaf weetje: De Melkweg ziet er niet alleen uit als een draaikolk – hij draait ook echt rond! Het sterrenstelsel doet er ongeveer 200 miljoen jaar over om één keer rond te draaien. 

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1141.