Brengt nieuws vanuit het Heelal naar kinderen over de hele wereld

Goudlokje en de drie planeten

25 juni 2013

'Goudlokje en de drie beren' is het verhaal van een klein, kieskeurig meisje. Goudlokje houdt niet, zoals kleine beer, van te zoete pap of, zoals papa beer, van te zoute pap. Ze houdt niet van te harde of van te zachte bedden. Ze houdt van gemiddeld, net als mamma beer: precies goed.

Om deze reden wordt de zone rond een ster waar de temperatuur precies goed is voor de aanwezigheid van vloeibaar water, het 'Goudlokjegebied' genoemd. Het gebied is niet zo koud dat het water bevriest, en het is niet zo heet dat het water verdampt. En dat zijn precies de juiste voorwaarden voor leven! Kijk eens naar plaatje nr. 2: de blauwe band laat het Goudlokjegebied van ons eigen zonnestelsel zien. Rond hetere sterren ligt het gebied verder van de ster vandaan, rond koelere sterren juist dichterbij.

Astronomen hebben nu een record-planetenstelsel ontdekt in de omgeving van onze zon. De nabije ster Gliese 667C heeft minstens zes planeten om zich heen cirkelen. Drie van deze planeten bevinden zich in het Goudlokjegebied. Het is de eerste keer dat er zoveel planeten rond een ster zijn gevonden waar mogelijk vloeibaar water kan voorkomen. Als we dit aantal 'leefbare' planeten rond elke ster kunnen vinden, is het aantal planeten waar leven mogelijk is veel groter dan we tot nu toe dachten. En dus ook de kans op buitenaards leven!

Geinig weetje: Drie is een magisch getal voor Gliese 667C. De ster heeft niet alleen drie Goudlokje-planeten, maar maakt ook deel uit van een drievoudig stersysteem. Als je op een van de planeten zou staan, zou je de andere twee sterren kunnen zien zoals wij de volle maan zien!

Dit is de kinderversie van ESO-persbericht eso1328.