3D-beeld van een gashalo, waargenomen door MUSE, rond botsende sterrenstelsels die door ALMA zijn vastgelegd

Deze video toont een van de gashalo’s die recent zijn waargenomen met het MUSE-instrument van ESOs Very Large Telescope. Deze waarneming is over een oudere opname van botsende sterrenstelsels, verkregen met ALMA, heen gelegd. De grote halo van waterstofgas is blauw ingekleurd, de ALMA-data zijn oranje getint. Dit 3D-beeld is gemaakt met behulp van echte data van MUSE en ALMA.

De halo is gebonden aan het samengesmolten sterrenstelsel, dat een quasar in zijn centrum heeft. Het zwak gloeiende waterstofgas in de halo vormt de perfecte voedselbron voor het superzware zwarte gat in het hart van de quasar.

De afgebeelde objecten hebben een roodverschuiving van 6,2. Dat betekent dat ze worden gezien zoals ze er 12,8 miljard jaar geleden uitzagen. Quasars zelf zijn erg helder, maar de gasvoorraden om hen heen zijn veel moeilijker waarneembaar. Met MUSE is het echter gelukt om de zwakke gloed van het waterstofgas in de halo’s te detecteren, zodat astronomen nu eindelijk weten waar het materiaal vandaan komt dat de superzware zwarte gaten in het vroege heelal van energie voorziet.

Credit:

ESO/Farina et al.; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Decarli et al.; L. Calçada

Over de video

Id:eso1921b
Taal:nl-be
Publicatiedatum:19 december 2019 12:00
Gerelateerde berichten:eso1921
Duur:20 s
Frame rate:25 fps

Over het object

Type:Early Universe : Galaxy : Activity : AGN : Quasar

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
5,2 MB

For Broadcasters