Pressemeddelelse

Et virvar af eksotiske stjerner

Nyt VISTA billede af stjernehoben 47 Tucanae

10. januar 2013

Dette nye infrarøde billede fra ESOs VISTA-teleskop viser kuglehoben 47 Tucanae i stor detalje. Denne hob indeholder millioner af stjerner og mange af dem, der ligger i dens kerne, er eksotiske og har usædvanlige egenskaber. Ved at studere objekter i hobe som 47 Tucanae kan vi lære mere om hvordan disse særlinge opstår og vekselvirker. På grund af VISTAs størrelse, følsomhed og placering på ESOs Paranal-observatorium i Chile er dette billede er meget skarpt og dybt.

Kuglehobe er enorme kugleformede skyer af gamle stjerner, der er bundet sammen af deres indbyrdes tyngdekraft. De kredser om galaksers kerneområder, som satellitter kredser om Jorden. Disse stjerneklumper indeholder kun meget lidt støv og gas – det meste er formentlig enten blevet blæst ud af hoben af vinde og eksplosioner fra hobens stjerner eller flået væk af interstellar gas, der har vekselvirket med hoben. Alt øvrigt materiale smeltede sammen og dannede stjerner for milliarder af år siden.

Disse kuglehobe er af betydelig interesse for astronomerne – 47 Tucanae, der også er kendt som NGC 104, er en stor, gammel kuglehob, som ligger omkring 15.000 lysår væk og som er kendt for at indeholde mange bizarre og interessante stjerner og systemer.

47 Tucanae kredser om vores galakse, Mælkevejen, og kan ses i det sydlige stjernebillede Tucana (Peberfuglen). Med en diameter på omkring 120 lysår er den så stor, at den på trods af sin afstand har en størrelse på himlen, der svarer til fuldmånens. Den huser millioner af stjerner og er en af de klareste og tungeste kuglehobe vi kender og kan ses med det blotte øje [1]. I hobens hjerte af hvirvlende stjerner ligger mange interessante systemer herunder røntgenkilder, variable stjerner, vampyrstjerner, uventet klare ”normale” stjerner kaldet blå efternølere (eso1243) og bittesmå objekter kendt som millisekund-pulsarer, der er små døde stjerner, som roterer forbavsende hurtigt [2].

Røde kæmper – stjerner, der er løbet tør for brændstof i deres kerner og er svulmet op – er spredt ud over VISTA-billedet. De er lette at få øje på, fordi de gløder med en dyb gul farve i modsætning til de klare hvidgule baggrundsstjerner. Den tætpakkede kerne står i kontrast til de mere tyndt befolkede ydre dele af hoben og i baggrunden ses et stort antal stjerner i den Lille Magellanske Sky.

Dette billede er taget med ESOs VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) som en del af kortlægningen af området omkring de Magellanske Skyer, der er de to galakser, som ligger tættest på os. 47 Tucanae ligger meget tættere på end de Magellanske Skyer og tilfældigvis i forgrunden på den Lille Magellanske Sky (eso1008) og er derfor blevet fanget under kortlægningen.

VISTA er verdens største teleskop, der er dedikeret til at kortlægge himlen. Placeret på ESOs Paranal-observatorium i Chile giver dette infrarøde teleskop med sit store spejl, store synsfelt og følsomme detektorer et helt nyt syn på den sydlige stjernehimmel. Ved at kombinere skarpe infrarøde billeder – som VISTA-billedet herover – med observationer i synligt lys kan astronomerne undersøge indholdet og historien af objekter som 47 Tucanae i stor detalje.

Noter

[1] Der er over 150 kuglehobe, der kredser om vores galakse. 47 Tucanae er den næst-tungeste efter Omega Centauri (eso0844).

[2] Millisekund-pulsarer er umådelig hurtigt roterende udgaver af almindelige pulsarer, der er meget magnetiske, roterende stjernerester, som udsender pulser af stråling, mens de drejer rundt. Der er 23 kendte millisekund-pulsarer i 47 Tucanae – flere end i alle andre kuglehobe på nær Terzan 5 (eso0945).

Mere information

ESO er den mest fremtrædende internationale astronomi-organisation i Europa og verdens mest produktive astronomiske observatorium. ESO har i dag følgende 15 medlemslande: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrig, Holland, Italien, Portugal, Schweiz og Storbritannien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Østrig. ESOs aktiviteter er fokuseret på design, konstruktion og drift af jordbaserede observationsfaciliteter for at muliggøre vigtige videnskabelige opdagelser inden for astronomi. ESO spiller også en ledende rolle for at fremme og organisere samarbejdet inden for astronomisk forskning. I Chile driver ESO tre unikke observatorier i verdensklasse: La Silla, Paranal og Chajnantor. På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to kortlægningsteleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægningsteleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys. ESO er den europæiske partner i et revolutionerede astronomisk teleskop kaldet ALMA, det største igangværende astronomiske projekt. ESO planlægger i øjeblikket et 39 meter optisk/nær-infrarødt teleskop kaldet European Extremely Large Telescope (E-ELT), der vil blive ”verdens største øje mod himlen”.

Links

Kontakter

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mobil: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Ole J. Knudsen (Pressekontakt Danmark)
ESOs formidlingsnetværk og Aarhus Space Centre, Aarhus Universitet
Aarhus, Danmark
Tel: +45 8715 5597
E-mail: eson-danmark@eso.org

Connect with ESO on social media

Dette er en oversættelse af ESO pressemeddelelse eso1302 lavet af ESON - et netværk af personer i ESOs medlemslande, der er kontaktpunkter for medierne i forbindelse med ESO nyheder, pressemeddelelser mm.

Om pressemeddelelsen

Pressemeddelelse nr.:eso1302da
Navn:NGC 104
Type:Milky Way : Star : Grouping : Cluster : Globular
Facility:Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy
Instruments:VIRCAM

Billeder

Den kugleformede stjernehob 47 Tucanae
Den kugleformede stjernehob 47 Tucanae
Den kugleformede stjernehob 47 Tucanae i stjernebilledet Tucana (Peberfuglen)
Den kugleformede stjernehob 47 Tucanae i stjernebilledet Tucana (Peberfuglen)
Vidvinkelbillede af himlen omkring kuglehoben 47 Tucanae
Vidvinkelbillede af himlen omkring kuglehoben 47 Tucanae

Videoer

Et detaljeret kik på den kugleformede stjernehob 47 Tucanae
Et detaljeret kik på den kugleformede stjernehob 47 Tucanae