Tiedote

Uusi videokooste: ESO:n La Sillan kaukoputket 2016

— Videokatsaus La Sillan observatoriolle

2. kesäkuuta 2016

ESO on julkaissut uuden videokoosteen, missä esitellään La Sillan observatoriossa Chilessä sijaitsevia teleskooppeja. Kooste on kuvattu äskettäisen "ESO Fulldome Expedition"-tapahtuman yhteydessä ja se on julkaistu Ultra HD resoluutiolla. Korkealla Atacaman autiomaan yläpuolella sijaitsevalla observatoriolla on joukko maailman huippuluokan teleskooppeja, missä on nerokkaita havaintolaitteita kosmoksen havainnointiin. Vaikka jotkut näistä teleskoopeista on vuosikymmeniä vanhoja, ne ovat silti maailman hienoimpia havaintolaitteita, mitkä erityisesti hyötyvät ESO:n jatkuvasta instrumentointikehityksestä. Kun tähän lisätään havaintopaikan huippuolosuhteet, niin nämä teleskoopit tekevät yhä merkittäviä tähtitieteellisiä löytöjä.

Videossa tutustutaan kaukoputkiin niiden koon mukaisessa järjestyksessä isoimmasta ESO:n 3.6-metrin teleskoopista pienimpään, eli Belgian 0.6-metrin TRAPPIST- teleskooppiin. Nämä kaikki ovat tehneet merkittäviä kontribuutioita Universumimme rakenteen ymmärtämiseksi osoittaen, että koko ei ole rajoite hyvien tieteellisten tulosten tuottamiseksi. Viimeisenä esiteltävä teleskooppi on Ruotsin-ESO alimillimetri teleskooppi, mikä aloitti toimintansa vuonna 2003 ja katsoo nyt taivasta ylväänä autiomaan yläpuolella osoituksena sen tehtävästä eturintaman tähtitieteen tekijänä. Video päättyy katsauksella kontrollihuoneeseen, missä tähtitieteilijät käyttävät kaukoputkea havaintoyön aikana ja ovat suojassa ulkona vallitsevalta kylmyydeltä.

Hyvin suurten kaukoputkien aikakaudella (kuten VLT) ja pian erittäin suurien kaukoputkien aikakaudella (kuten E-ELT) La Sillan observatorio säilyttää asemansa ESO:n visioiden toteuttajana, sekä osoittaa ESO:n omistautumisen parhaan mahdollisen tähtitieteen tekemiseen.

Linkit

Yhteystiedot

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
S-posti: rhook@eso.org

Liity ESO:n sosiaaliseen mediaan

Tiedotteesta

Tunnistus:ann16032

Kuvat

Still image from La Silla video compilation
Still image from La Silla video compilation
Englanniksi

Videot

ESO's La Silla telescopes in 2016
ESO's La Silla telescopes in 2016
Englanniksi