Tiedote

ESO tekee sopimuksen ELT:n kolmannen apupeilin hionnasta

15. helmikuuta 2017

ESO:n ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) suunniteltu ensimmäinen havainto tapahtuu vuonna 2024 ja se edustaa teleskooppien teknologian viimeisintä kehitystä. Teleskoopin optinen järjestelmä koostuu viidestä erillisestä peilistä, joista jokaisen tekeminen on huomattava teknologinen haaste.

ESO on nyt tehnyt sopimuksen kolmannen peilin hionnasta, mikä tunnetaan nimellä M3, ranskalaisen Reosc-yhtiön [1] kanssa. Yhtiö on Safran Electronics & Defense -yhtiön tytäryhtiö. He saavat peiliaihion SCHOTT:ilta, suunnittelevat peilin ja sen ripustuksen, sekä kiilloittavat pinnan ja tekevät kaikki tarvittavat optiset testit ennen peilin toimittamista [2]. Reosc sai myös sopimuksen teleskoopin apupeilin suunnittelusta, kiillotuksesta ja testaamisesta heinäkuussa 2016, sekä sopimuksen muotoaan muuttavien peilien valmistuksesta, mitkä muodostavat ELT:n neljännen M4-peilin.

M3 tulee olemaan 3.8-metrin läpimittainen kovera peili, joka on yhtä iso kuin usean nykypäivän teleskoopin pääpeili on. Tämä peili on epätyypillinen, sillä useimmat nykypäivän isoista teleskoopeista, kuten ESO:n VLT-teleskooppi ja NASA/ESA Hubble-avaruusteleskooppi käyttävät vain kahta kaarevaa peiliä ja mukana on joskus kolmas peili valon ohjaamiseksi sopivaan polttopisteeseen, mutta pinnaltaan peili on tasainen. M3:n kaareva pinta toimii yhdessä pää- ja apupeilin kanssa, jolloin parempi kuvanlaatu saadaan aikaiseksi isolla kuvakentällä.

Peilin materiaalina ennen heijastavan pinnan asentamista käytetään kehittynyttä SCHOTT:in suunnittelemaa materiaalia nimeltään Zerodur™ [3]. Peili muotoillaan ja kiillotetaan 15 nanometrin tarkkuudella.

Lisähuomioita:

[1] Reosc on Sagem-yhtiön tytäryhtiö ja Safran on korkean teknologian yhtiö. Yhtiö on optiikan alan erikoisyhtiö, mikä suunnittelee, valmistaa ja toteuttaa korkealaatuista optiikkaa tähtitieteen, avaruuden, korkean energian lasereiden ja puolijohdeteollisuuden tarpeisiin. Reosc kehittää ja valmistaa optiikkaa satelliitteihin, suuriin teleskooppeihin, sekä puolijohdeteollisuudelle. Yhtiö on aikaisemmin tehnyt myös yhdestä osasta valmistetun  8-metrin peilin ESO:n VLT-teleskooppiin, sekä kansainväliseen Gemini-teleskooppiin, 11-metrin peilin "Gran Telescopio de Canarias"-teleskooppiin, peilejä eurooppalaiseen Nirspec-havaintolaitteeseen NASA:n "James Webb Space Telescope" -avaruuskaukoputkeen, sekä peilejä ESA:n GAIA-satelliittiin.

[2] Sopimus M2-peilin aihion valamisesta tehtiin 18. tammikuuta 2017.

[3] Zerodur™ kehitettiin tähtitieteellisiin kaukoputkiin 60-luvun loppupuolella. Lasilla ei ole käytännössä lainkaan lämpölaajenemista, vaikka lämpötilojen vaihtelut olisivatkin suuria. Materiaali kestää hyvin kemikaaleja ja se voidaan hiota erittäin tasaiseksi. Varsinainen heijastava pinta, mikä tehdään alumiinista tai hopeasta höyrystetään tavallisesti äärimmäisen tasaiseen pintaan juuri ennen kuin teleskooppi aloittaa toimintansa. Useat Zerodur-peilillä varutetut teleskoopit ovat toimineet luotettavasti vuosikymmenien ajan. Näihin kuuluu esimerkiksi ESO:n VLT-teleskooppi Chilessä.

Linkit

Yhteystiedot

Marc Cayrel
ESO
Garching bei München,  Germany
Puh.:  +49 89 3200 6685
S-posti: mcayrel@eso.org

Peter Grimley
Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6383
S-posti: pgrimley@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann17005

Kuvat

The optical system of the ELT showing the location of the mirrors
The optical system of the ELT showing the location of the mirrors
Englanniksi

Videot

Light's five-mirror journey through the ELT
Light's five-mirror journey through the ELT
Englanniksi