Tiedote

ELT:n sensorien sopimus myönnetty Teledyne e2v:lle

22. toukokuuta 2017

ESO on myöntänyt miljoonien arvoisen sopimuksen kansainväliselle Teledyne e2v yhtiölle "Large Visible Sensor Modules"-yksiköiden sunnittelemisesta ja valmistamisesta ELT-teleskoopille. ELT:n suunniteltu toiminnan aloitusvuosi on 2024 ja ELT edustaa teleskooppien terävintä kärkeä. Jotta teleskooppi pystyy kuvaamaan Universumia äärimmäisen tarkasti, se käyttää erittäin hienostunutta adaptiivisen optiikan tekniikkaa, minkä avulla ilmakehän muutokset pystytään eliminoimaan. Nämä systeemit vaativat äärimmäisen laadukkaita sensoreita.

Jokainen sensori on kooltaan 800 x 800 pikseliä ja on osa Teledyne e2v:n tunnetuksi tekemää CMOS teknologiaa. Niiden äärimmäinen herkkyys ja nopea vasteaika mahdollistavat ELT:n adaptiivisen optiikan systeemin nopean toiminnan, missä pieniä muutoksia tehdään noin 700 kertaa sekunnissa ilmakehän muutosten kompensoimiseksi. Tämän avulla lopulliset tähtitieteen kuvat eksoplaneetoista, kaukaisista galakseista, ja kaikesta niiden välillä hyötyvät tarkimmasta mahdollisesta resoluutiosta.

Sopimus kestää neljän vuoden ajan ja se koostuu kahdesta vaiheesta. Alkuvaiheessa sensoreista tehdään mallikappaleet, joilla koko konseptin toimivuus testataan. Sen jälkeen kaikki 28 sensoria valmistetaan Teledyne e2v:n tiloissa Chelmsfordissa, Iso-Britanniassa, joista useimmat asennetaan suunniteltuihin ELT-instrumentteihin ja muut asennetaan tarpeen vaatiessa.

Teledyne e2v on omassa kentässään maailman johtavassa asemassa ja se on aikaisemmin toimittanut ESO:lle erittäin herkät CCD kuvasensorit "Multi-Unit Spectroscopic Explorer"-instrumenttiin, eli MUSE:en VLT-teleskooppiin. Heidän valmistamansa sensorit asennetaan myös tulevaan Echelle SPectrographiin "Rocky Exoplanet and Stable Spectroscopic Observations"-instrumenttiin, eli ESPRESSO:on.

Linkit

Yhteystiedot

Enrico Marchetti
ESO
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6458
S-posti: emarchet@eso.org

Peter Grimley
ESO Assistant Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6383
S-posti: pgrimley@partner.eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann17027

Kuvat

The optical system of the ELT showing the location of the mirrors
The optical system of the ELT showing the location of the mirrors
Englanniksi