Tiedote

ELT:n toista prefokaalista asemaa koskeva sopimus allekirjoitettiin ensimmäisen aseman suunnitelmien pian valmistuessa

6. marraskuuta 2020

ESO:n erittäin suuren teleskoopin (ELT) tärkeä osa, ensimmäinen prefokaalinen asema, tai lyhyesti PFS-A, on nyt suunnitteluvaiheensa lopussa. Tämän tärkeä vaiheen myötä ESO on allekirjoittanut sopimuksen espanjalaisen IDOM:in kanssa toisesta prefokaalisesta asemasta, eli PFS-B:stä.

 IDOMin suunnittelemat ja valmistamat kaksi ELT:n prefokaalista asemaa ovat suuria yli 9-metriä korkeita ja kumpikin sijaitsee omilla tukialustoillaan. Ne sijaitsevat teleskoopin pääosan vastakkaisilla puolilla. Toimiessaan teleskoopin viiden peilin järjestelmän ja sen instrumenttien välisellä rajapinnalla niillä on kolme eri tehtävää. Niillä ohjataan kaukoputken peilin kohdistusta (mukaan lukien teleskooppirakenteen tarkka suuntaus taivaalle), ja niillä varmistetaan, että segmentoitu pääpeili toimii yhtenä isona peilinä, sekä niiden kautta valon kulku ohjataan kaukoputken eri instrumenteille.

Tähtien valon tarkkailu ja kaukoputken kohdistuksen tarkistaminen

ELT on erittäin herkkä ympäristöolosuhteiden hyvin pienille muutoksille, jotka vaikuttavat peilien kohdistukseen ja heikentävät havaintoja. Kaukoputken liikkuessa painovoima voi siirtää peilit pois oikeasta muodosta. Lisäksi pienet lämpötilan muutokset aiheuttavat kaukoputken metallirakenteen vähittäistä laajenemista sadoilla mikrometreillä, mikä puolestaan muuttaa ELT-peilien asentoja.

PFS-A ja PFS-B analysoivat valoa ”ohjaintähdistä” (guide stars), jotka ovat taivaalla lähellä tutkimuskohdetta olevia tavallisia kirkkaita tähtiä. Eriaikaisesti toimivat asemat tarkkailevat havaintojen aikana jopa kolmea ohjaintähteä. Asemia avustaa kolme erityistä anturia, jotka on asemoitu muutaman sadan mikrometrin tarkkuudella. Ohjaintähdistä saatuja tietoja käytetään peilien ja teleskoopin päärakenteiden aktiiviseen säätämisen ja teleskoopin kohdistuksen ohjaamiseen havaintojen aikana. Tämä prosessi tunnetaan aktiivisen optiikan nimellä. Näin varmistetaan, että kerätty valo pysyy hyvin fokusoituna ja kaukoputki pysyy tarkasti kohdistettuna kohteeseen koko havaintojen ajan.

798 segmenttiä, jotka toimivat yhtenä peilinä

PFS:n lisätehtävänä on varmistaa, että pääpeilin (M1) sadat segmentit toimivat yhtenä jättiläispeilinä. Tämän saavuttamiseksi 798 peilisegmentin suhteellisten asemien on oltava säädetty kymmenien nanometrien tarkkuudella. Segmenttien asennot kuitenkin ajan myötä muuttuvat lämpötilan ja painovoiman aiheuttamien vaikutusten vuoksi, joten niitä on korjattava säännöllisesti. PFS ohjaa jatkuvasti M1:n muotoa ohjaintähtimittausten avulla peilijärjestelmän optimaalisen muodon säilyttämiseksi.

Valon ohjaaminen instrumenteille

Lopulta PFS-järjestelmää käytetään myös kaukoputken keräämän valon ohjaamiseksi eri tieteellisiin instrumentteihin ja apulaitteisiin riippuen siitä, mitä järjestelmää kulloinkin käytetään. PFS A- ja B-asemilla on useita eri tieteellisiä instrumentteja, jotka ovat erikoistuneet analysoimaan kaukoputken keräämää valoa ja vastaamaan maailmankaikkeutta koskeviin kysymyksiin. PFS ohjaa valon halutulle tieteelliselle instrumentille suuren tasopeilin avulla. Se on myös viimeinen komponentti ennen kuin valo saapuu kaukoputken polttopisteeseen, josta itse asema saa nimensä.

Menestyksekäs yhteistyö

IDOM:in ja ESO:n insinöörien kahden vuoden työskentelyn jälkeen ryhmät ovat nyt hyvin lähellä suunnitelmien valmistumista ja ne aloittavat pian tärkeimpien teleskooppikomponentin valmistuksen. Lisäksi ESO, pääjohtaja Xavier Barconsin toimesta, ja IDOM ovat nyt allekirjoittaneet IDOM:in pääjohtajan Luis Rodríguezin välityksellä espanjalaisyhtiölle sopimuksen, jonka tarkoituksena on kehittää ja toimittaa ELT-järjestelmän toinen prefokaalinen asema (second prefocal station).

Korkean teknologian tekniset ratkaisut ja monien lahjakkaiden ihmisten työ on tehnyt ESO:n ELT:n mahdolliseksi. ELT tulee vastaamaan aikamme suurimpiin tähtitieteen kysymyksiin maailmankaikkeuden historiasta maankaltaisten planeettojen löytämiseen ja tutkimiseen aurinkokuntamme ulkopuolelta. ELT-teleskooppi on Cerro Armazonesin huipulla Chilen Atacaman autiomaassa ja aloittaa toimintansa myöhemmin tällä vuosikymmenellä.

Yhteystiedot

Steffan Lewis
ESO
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6931
S-posti: slewis@eso.org

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann20029

Kuvat

Artistic rendering: close-up view of the first ELT prefocal station
Artistic rendering: close-up view of the first ELT prefocal station
Englanniksi
Rendering of the PFS-A on its supporting platform
Rendering of the PFS-A on its supporting platform
Englanniksi
Rendering of one of the ELT’s prefocal stations
Rendering of one of the ELT’s prefocal stations
Englanniksi
Rendering of one of the ELT’s prefocal stations inside the telescope’s dome
Rendering of one of the ELT’s prefocal stations inside the telescope’s dome
Englanniksi
Artistic rendering of the two ELT prefocal stations
Artistic rendering of the two ELT prefocal stations
Englanniksi
Engineering rendering of the first ELT prefocal station
Engineering rendering of the first ELT prefocal station
Englanniksi