Tiedote

Linda Tacconi on valittu seuraavaksi ESO-neuvoston puheenjohtajaksi

8. joulukuuta 2020

Linda Tacconi on vanhempi tähtitieteilijä Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE) instituutista Garchingista Saksasta ja hänet on valittu ESO:n tärkeimmän hallintoelimen eli neuvoston seuraavaksi puheenjohtajaksi.

”Minulle on kunnia tulla valituksi ESO-neuvoston puheenjohtajaksi”, Tacconi sanoi. "Tulevat vuodet ovat organisaatiolle erittäin jännittävää aikaa, kun ESO:n Erittäin suuren kaukoputken valmistuminen lähestyy ja nykyiset tutkimusyksiköt, kuten ESO:n Very Large Telescope, jatkavat tähtitieteellisen tutkimuksen kärjessä. ESO:n observatoriot toimivat keskenään yhdessä ja niiden avulla edistetään tietoamme maailmankaikkeudesta ja vahvistetaan ESO:n asemaa johtavana Maan pinnalta tehtävän tähtitieteen tutkimuksen toimijana. Odotan innolla, että pääsen jakamaan nämä kokemukset ja työskentelemään neuvoston kanssa tukeakseni ESO:a tämän johtoaseman säilyttämisessä.”

Tacconi väitteli tohtoriksi Yhdysvaltain Massachusettsin yliopistossa vuonna 1988. Myöhemmin hän työskenteli Netherlands Foundation for Research in Astronomy -säätiössä Dwingeloossa ennen kuin aloitti uransa MPE:ssä vuonna 1991. Vuonna 2012 hän sai Lancelot M. Berkeley New York Community Trust Prize tunnustuksen hänen panoksistaan tähtitieteen alalla. Palkinnossa korostettiin erityisesti hänen työtään kylmän kaasun osuudesta galaksien massiivisten tähtien muodostumisen tutkimuksessa nuoressa universumissa.

Tacconi on ollut vahvasti mukana ESO:n toiminnoissa useiden vuosien ajan. Hän on työskennellyt muun muassa neuvostossa, jossa hän on toiminut Saksan tieteellisenä edustajana vuodesta 2016 lähtien. Tämän tehtävän lisäksi hän on toiminut ESO:n tieteellisen teknisen komitean puheenjohtajana vuosina 2006—2008. Hän on toiminut myös useissa muissa kansainvälisissä komiteoissa, muun muassa ohjelmakomitean ja kansainvälisen millimetrialueen tähtitieteen tutkimusinstituutin IRAM:in tieteellisen neuvoa-antavan komitean puheenjohtajana. Hän toimii tällä hetkellä ALMA:n johtokunnassa ja toimii Euroopan avaruusjärjestön (ESA:n) Voyage 2050-järjestön vanhemman komitean puheenjohtajana. Ohjelma määrittelee ESA:n avaruustieteen tiekartan vuosille 2035—2050.

Tacconi seuraa uudessa johtotehtävässään Willy Benziä Bernin yliopistosta Sveitsistä. ESO:n pääjohtaja Xavier Barcons kiitti entistä puheenjohtajaa: ”Haluan kiittää Willyä koko ESO:n henkilöstön puolesta hänen väsymättömästä työstään neuvoston puheenjohtajana erityisesti näinä ennennäkemättöminä aikoina. Odotan innolla, että pääsen jatkamaan työskentelyä Lindan kanssa hänen uudessa tehtävässään neuvoston puheenjohtajana”.

Yhteystiedot

Linda Tacconi
Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics
Garching bei München, Saksa
S-posti: linda@mpe.mpg.de   

Bárbara Ferreira
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Saksa
Matkapuhelin: +49 151 241 664 00
S-posti: pio@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann20035

Kuvat

Portrait of Linda Tacconi (MPE Garching)
Portrait of Linda Tacconi (MPE Garching)
Englanniksi