Tiedote

ELT:n M5-peiliaihio on valmistunut

15. toukokuuta 2024

 

M5 on ESO:n ELT:n (Extremely Large Telescope) valon ohjaamisessa viides peili, ja sen valmistus on saavuttanut tärkeän vaiheen. Juuri valmistunut peiliaihio on valmiiksi oikeassa muodossa oleva muotoiltu materiaalikappale, joka myöhemmin kiillotetaan peiliksi. ELT:hen asennetaan yhteensä viisi peiliä, ja M5 on niistä pienin, mutta peiliaihion rakentaminen ei ollut mitenkään helppoa. Tämän tärkeän osan on vamistanut Ranskalainen yritys Mersen Boostec Tarbesin lähellä Lounais-Ranskassa sijaitsevissa tiloissaan. 

M5 on tasainen, ellipsinmuotoinen peili, jonka mitat ovat 2,7 x 2,2 metriä, ja joka on rakennettu kuudesta yhteen liitetystä segmentistä. Se ei ehkä vaikuta isolta ELT:n valtavaan 39-metriseen pääpeiliin verrattuna, mutta todellisuudessa se on maailman suurin kallistuspeili.

M4:n kanssa yhdessä M5 on ELT:n adaptiivisen optiikkajärjestelmän keskeinen osa. Niiden ainutlaatuisen synergian ansiosta ELT voi ottaa erittäin tarkkoja kuvia kompensoimalla teleskooppirakenteen, tuulen aiheuttamien värähtelyjen ja ilmakehän turbulenssin aiheuttamia häiriöitä. Kuvien vakauttamiseksi M5 muuttaa taipumatta asentoaan 10 kertaa sekunnissa.

Nämä vaatimukset asettivat kovan haasteen, ja Mersen Boostecia valmisti M5-aihion hyvin erityisestä materiaalista, piikarbidistajoka on sekä hyvin jäykkää että kevyttä materiaalia. Pinnalle kerrostettiin atomi kerrallaan ohut kerros piikarbidia, jotta aihion pinta voidaan kiillottaa alle sadasosan ihmisen hiuksen paksuudesta vastaavalla tarkkuudella.

Ranskalainen Safran Reosc, joka on nyt vastaanottanut aihion, tarkastaa sen ja integroi peiliaihion tukirakenteisiin, sekä kiillottaa peiliaihion. Tämän jälkeen se toimittaa sen käsittelyyn, kuljetukseen, käyttöön ja huoltoon tarvittavat laitteet. Espanjalainen SENER Aeroespacial -yritys suunnittelee, rakentaa ja testaa peilituen (mirror cell ) (sen tukijärjestelmän) sekä sen ohjausjärjestelmän ja lisälaitteet. 

ESO:n erittäin suuri teleskooppi on valmistuessaan maailman suurin taivaalle katsova silmä. Se tulee vastaamaan aikamme syvällisimpiin tähtitieteen haasteisiin, ja sen avulla tehdään uraauurtavia löytöjä, toiminnan alkaessa myöhemmin tällä vuosikymmenellä. Sen yksittäisten komponenttien, kuten M5:n, rakentaminen haastaa teknologian äärirajoja.

Linkit

Yhteystiedot

 

Bárbara Ferreira
ESO Media Manager
Garching bei München, Saksa
Puh.: +49 89 3200 6670
S-posti: press@eso.org

Tiedotteesta

Tunnistus:ann24008

Kuvat

M5-peiliaihiota tarkastetaan Mersen Boostecilla
M5-peiliaihiota tarkastetaan Mersen Boostecilla
ELT:n M5-peili (taiteilijan näkemys)
ELT:n M5-peili (taiteilijan näkemys)

Videot

ELT:n pienin peili on suuri haaste | ELT:n uutisia
ELT:n pienin peili on suuri haaste | ELT:n uutisia
Taiteilijan tekemä animaatio M5-peilin kallistusliikkeestä
Taiteilijan tekemä animaatio M5-peilin kallistusliikkeestä
ELT M5 blank video compilation
ELT M5 blank video compilation
Englanniksi