Lehdistötiedote

ESO rakentaa maailman suurimman tähtitaivasta havainnoivan silmän

11. kesäkuuta 2012

ESO rakentaa maailman suurimman optisen/infrapunateleskoopin. Tämänpäiväisessä kokouksessaan Garchingissa ESO:n johtokunta hyväksyi Euroopan erittäin suuri teleskooppi (E-ELT) -ohjelman, jonka lopullinen varmistuminen odottaa neljää niinkutsuttua ad referendum -ääntä [1]. E-ELT aloittaa toimintansa seuraavan vuosikymmenen alkupuolella.

ESO:n johtava toimielin, johtokunta, tapasi tänään ESO:n päämajassa Garchingissa, Saksassa. Asialistan pääaihe oli Euroopan erittäin suuri teleskooppi (E-ELT) -ohjelman käynnistäminen - maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä. E-ELT tulee olemaan lukuisista segmenteistä koostuvan 39.3-metrin pääpeilin teleskooppi Cerro Armazones -vuorella Pohjois-Chilessä, lähellä ESO:n Paranalin observatoriota.

Kaikki ESO:n jäsenmaat ovat jo osoittaneet erittäin vahvan tukensa E-ELT -projektille (ks. eso1150). Johtokunta äänesti tänään E-ELT:tä ja sen ensimmäisiä tehokkaita havaintolaitteita kannattavan päätöslauselman puolesta, lopullisen varmistuksen odottaessa niinkutsuttuja ad referendum -ääniä.

Ohjelman alun hyväksyminen edellytti, että kaksi kolmasosaa jäsenmaista (vähintään kymmenen) äänestäisi sen puolesta. Johtokunnan kokouksessa Itävalta, Tšekin tasavalta, Saksa, Alankomaat, Ruotsi ja Sveitsi äänestivät E-ELT -ohjelman aloittamisen puolesta. Neljä muuta maata äänesti puolesta ad referendum: Belgia, Suomi, Italia ja Iso-Britannia. Muut neljä jäsenmaata työskentelevät aktiivisesti liittyäkseen ohjelmaan lähitulevaisuudessa.

Päätöslauselman seurauksena rahankäyttö projektin eri osa-alueissa, alustavia maansiirtotöitä lukuunottamatta, ei ala ennen kuin johtokunnan vuoden 2011 lopulla hyväksymän rahoitusperiaatteen mukaiset jäsenmaiden maksulupaukset ylittävät 90% valmistumisen vaatimista 1083 miljoonasta eurosta (vuoden 2012 rahassa).

Tämänhetkisen aikataulun mukaan E-ELT:n ensimmäiset suuret teolliset sopimukset pitäisi hyväksyä ja pääosa rahoituksesta sitouttaa ensi vuoden kuluessa. Tämän uskotaan tarjoavan riittävästi aikaa, jotta ehdot täyttyvät: Belgian, Suomen, Italian ja Ison-Britannian äänten vahvistukset, muiden jäsenmaiden liittyminen projektiin ja Brasilian jäsenvahvistuksen ratifioinnin valmistuminen.

"Tämä on erinomainen tulos ja suuri päivä ESO:lle. Nyt me voimme siirtyä eteenpäin tämän jättiläisprojektin aikataulussa," sanoi ESO:n pääjohtaja, Tim de Zeeuw.

Projektin varhaiset sopimukset on jo tehty. Hieman ennen johtokunnan kokousta allekirjoitettiin sopimus, joka aloittaa teleskoopin erittäin haastavan adaptiivisen M4-peilin yksityiskohtaisen suunnittelun. Tämä on yksi koko E-ELT -ohjelman pisimmistä läpimenoajoista ja varhainen alku oli välttämätön. Lisätietoja annetaan tiedotteessa ann12032.

E-ELT:n sijaintipaikaksi valitun Cerro Armazonesin huipulle johtavan tien linjauksen yksityiskohtainen suunnittelu on myös käynnissä ja osan maansiirtotöistä odotetaan alkavan tänä vuonna. Nämä käsittävät Cerro Armazonesin huipulle johtavan yhteystien valmistelut ja huipun tasoittamisen.

"E-ELT pitää ESO:n johtoasemassa vuosikymmenten ajan ja johtaa poikkeukselliseen jännittävän tieteenteon sadonkorjuuseen," sanoi johtokunnan puheenjohtaja Xavier Barcons lopuksi.

Lisähuomiot

[1] Ad referendum tarkoittaa tässä asiayhteydessä sitä, että jäsenmaiden viranomaisten pitää vahvistaa päätös ennen seuraavaa johtokunnan kokousta.

Lisätietoa

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Rami Rekola
Tuorlan observatorio
Piikkiö, Finland
Puh.: +358 2 333 8981
Matkapuhelin: +358 44 967 2424
Sähköposti: rareko@utu.fi

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6761
Matkapuhelin: +49 173 3872 621
Sähköposti: lars@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Valentina Rodríguez
ePOD Coordinator in Chile
Santiago, Chile
Puh.: +562 4633123
Sähköposti: vrodrigu@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1225.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1225fi
Nimi:Extremely Large Telescope
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory
Facility:Extremely Large Telescope

Kuvat

Taiteilijan näkemys E-ELT:stä
Taiteilijan näkemys E-ELT:stä
Taiteilijan näkemys E-ELT:stä yöllä
Taiteilijan näkemys E-ELT:stä yöllä
Taiteilijan näkemys E-ELT:stä
Taiteilijan näkemys E-ELT:stä
ESO:n johtokunta kokouksessaan Garchingissa 11.-12. kesäkuuta 2012
ESO:n johtokunta kokouksessaan Garchingissa 11.-12. kesäkuuta 2012

Videot

E-ELT:tä lähestymässä
E-ELT:tä lähestymässä
E-ELT:tä lähestymässä auringonlaskun aikaan ja havaintojen alku
E-ELT:tä lähestymässä auringonlaskun aikaan ja havaintojen alku
E-ELT -kooste 2012
E-ELT -kooste 2012