Lehdistötiedote

Australia ja ESO strategiseen kumppanuuteen

11. heinäkuuta 2017

Tänään Canberrassa, Australiassa pidetyssä seremoniassa allekirjoitettiin sopimus kymmenvuotisesta strategisesta kumppanuudesta ESO:n ja Australian välillä. Kumppanuus vahvistaa edelleen ESO:n ohjelmaa, sekä tieteellisesti että teknisesti, ja antaa australialaisille tähtitieteilijöille ja teollisuudelle pääsyn La Silla Paranal -observatoriolle. Se saattaa myös olla ensimmäinen askel Australian tulevalle ESO-jäsenyydelle.

Toukokuussa 2017 Australian hallitus ilmoitti aikeensa neuvotella strateginen kumppanuus ESO:n kanssa Australian tähtitieteilijöiden pääsystä ESO:n huippututkimuslaitteistoille. Tämä kumppanuus on nyt virallistettu ja se alkaa välittömästi. Tämä tarkoittaa sitä, että Australia osallistuu ESO:n rahoittamiseen kymmenen vuoden ajan ja mahdollistaa täysjäsenyyden saavuttamisen sen jälkeen. Esitetty kumppanuus hyväksyttiin yksimielisesti ESO:n johtokunnassa.

Allekirjoitustilaisuus järjestettiin Australian kansallisessa yliopistossa (Australian National University, ANU). Esipuheen piti nobelisti ja ANU:n apulaiskansleri Brian Scmidt, jonka jälkeen puhuivat ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw ja Australian teollisuus-, innovaatio- ja tiedeministeri Arthur Sinodinos, jotka sitten allekirjoittivat sopimuksen. Seremoniaan osallistui ESO:n korkea-arvoisia edustajia, Teollisuus-, innovaatio- ja tiedeministeriön edustajia ja kunnianarvoisia vieraita.

Senaattori Arthur Sinodinos sanoi: "Tämä tärkeä kumppanuus Euroopan eteläisen observatorion kaltaisen, maailman johtavan järjestön kanssa mahdollistaa Australian säilyä tieteen eturintamassa tänä maailmanlaajuisen tähtitieteen aikakautena ja se tarjoaa välttämättömän mahdollisuuden Australian vaikutusvallalle sekä tekniselle ja tieteelliselle osallistumiselle, mikä kannustaa kansainvälistä tutkimus- ja teollisuusyhteistyötä."

"Allekirjoitamme tänään strategisen kumppanuuden, joka antaa Australian tähtitieteilijöille sekä teknisille instituuteille ja teollisuudelle pääsyn La Silla Paranal -observatoriolle," lisäsi ESO:n pääjohtaja Tim de Zeeuw. "Australian ja ESO:n välinen yhteistyö on ollut tavoitteeni yli 20 vuoden ajan ja olen hyvin tyytyväinen, että siitä on nyt tullut totta."

Tämän kumppanuuden ansiosta australialaiset tähtitieteiljät voivat osallistua kaikkiin ESO:n La Silla Paranal -observatorion toimintoihin — erityisesti VLT-teleskooppiin, VLTI-interferometriin, VISTA-, VST- ja ESO:n 3.6-metrin teleskooppeihin sekä NTT-teleskooppiin. Kumppanuuden ansiosta aukeaa myös mahdollisuuksia Australian tiedemiehille ja teollisuudelle tehdä yhteistyötä ESO:n jäsenmaiden instituuttien kanssa näiden observatorioiden tulevien havaintolaitteiden valmistuksessa.

Australian instrumentaatiotietotaito, joihin sisältyy kehittyneen adaptiivisen optiikan ja kuituoptiikan teknologia, sopii täydellisesti yhteen ESO:n instrumentaatio-ohjelman kanssa. Vastavuoroisesti Australia saa pääsyn La Silla Paranal -observatorion teollisuus-, havaintolaite- ja tieteellisiin hankkeisiin ja sitä käytännössä pidetään jäsenmaana kaikissa näitä tutkimuslaitteistoja koskevissa asioissa. Tämän yhteistyön tuloksia odotetaan innolla ESO:n tutkimusyhteisön piirissä.

Tim de Zeeuw jatkoi: "Australian panokset yhteistyössä vahvistavat ESO:a ja ESO:n laitteistoilla Australian tähtitieteilijät pääsevät tekemään monia löytöjä sekä kehittämään seuraavan sukupolven huippuhavaintolaitteita tieteen ja teknologian edistämiseksi maailmanlaajuisesti. Uskon, että tämä on myös avainaskel kohti täyttä ESO-jäsenyyttä aikanaan."

Australialla on pitkä ja runsas historia kansainvälistä ylistystä saavuttanutta tähtitieteellistä tutkimusta. Sen jo nyt hyvin aktiivinen ja menestyksekäs tähtitieteilijäyhteisö tulee epäilemättä kukoistamaan pitkäaikaisesta pääsystä ESO:n huippulaitteistoille. Tämä eurooppalais-australialainen yhteistyö tulee johtamaan tieteen ja teknologian aloilla perustavanlaatuisiin uusiin edistysaskeleihin, joita kumpikaan osapuoli ei voisi odottaa saavuttavansa yksin.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on yksi maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, ALMA-teleskoopin pääyhteistyökumppaneista. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT -teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Randal Markey
Office of the Minister for Industry, Innovation and Science
Parliament House, Canberra ACT, Australia
Puh.: +61 2 6277 7070
Sähköposti: randal.markey@industry.gov.au

Richard Hook
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1721.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1721fi
Nimi:ESO Director General
Tyyppi:Unspecified
Facility:Other

Kuvat

Australia signs arrangement with ESO
Australia signs arrangement with ESO
Englanniksi
Australia signs arrangement with ESO
Australia signs arrangement with ESO
Englanniksi
Australia signs arrangement with ESO
Australia signs arrangement with ESO
Englanniksi

Videot

Australia signs arrangement with ESO
Australia signs arrangement with ESO
Englanniksi
Minister Arthur Sinodinos on ESO and Australia Partnership
Minister Arthur Sinodinos on ESO and Australia Partnership
Englanniksi