Kohtaa Sgr*: Zoomataan kohti galaksimme keskustan mustaa aukkoa

Tässä videossa zoomataan galaksimme keskellä olevaan mustaan aukkoon (Sgr A*). Video alkaa laajasta näkymästä Linnunradalle, ja sukellamme tiheisiin galaksin keskustan kaasu- ja pölypilviin. Videon tähtiä on havaittu ESO:n VLT-teleskoopilla ja ESO:n VLT-teleskoopin interferometrillä vuosikymmenien ajan. Mustan aukon valtava painovoima vääristää lähimpien tähtien kiertoratoja. Lopuksi saavumme Sgr A*:n, josta EHT-yhteistyöverkosto on ottanut ensimmäisen kuvan. Musta aukko näkyy tummana keskialueena, jota kutsutaan mustan aukon varjoksi. Tätä ympäröi kirkkaan kaasun ja pölyn rengas. 

Tässä käytetyt havainnot tehtiin eri aikoina, eri tutkimusryhmien toimesta ja eri tutkimuslaitteilla. Nämä on koottu videon zoomausta varten. Kuvat siirtyvät alussa näkyvistä aallonpituuksista infrapunaan, ja viimeinen kuva on otettu radioaallonpituuksilla.

Oikeudet:

ESO/L. Calçada, N. Risinger (skysurvey.org), DSS, VISTA, VVV Survey/D. Minniti DSS, Nogueras-Lara et al., Schoedel, NACO, GRAVITY Collaboration, EHT Collaboration (Music: Azul Cobalto)

Videosta

Tunnistus:eso2208-eht-mwb
Kieli:fi
Julkaisupäivä:12. toukokuuta 2022 15:07
Vastaavat julkaisut:eso2208-eht-mw
Kesto:52 s
Frame rate:25 fps

Kohteesta

Nimi:Black hole
Tyyppi:Milky Way : Galaxy : Component : Central Black Hole

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video podcast
9,2 MB

For Broadcasters