Animatie van fosforhoudende moleculen die zijn aangetroffen in een stervormingsgebied en in komeet 67P

Deze animatie toont de belangrijkste resultaten van een onderzoek waarbij de interstellaire connecties van fosfor, een van de bouwstenen van het leven, in kaart zijn gebracht.

Dankzij ALMA konden de astronomen aanwijzen waar in stervormingsgebieden zoals AFGL 5142 fosforhoudende moleculen, zoals fosformonoxide, ontstaan. De achtergrond van deze infographic toont een deel van de nachthemel in het sterrenbeeld Voerman, waarin het stervormingsgebied AFGL 5142 zich bevindt. De ALMA-opname van dit object is linksboven te zien; een van de locaties waar het team fosforhoudende moleculen heeft aangetroffen is omcirkeld. Het meest voorkomende fosforhoudende molecuul in AFGL 5142 is fosformonoxide, dat in het diagram linksonder oranje en rood is gekleurd. Een ander molecuul dat is ontdekt is fosfornitride, aangeduid met de kleuren oranje en blauw.

Met behulp van het ROSINA-instrument aan boord van ESA-ruimtesonde Rosetta, hebben astronomen ook fosformonoxide ontdekt op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, die rechtsonder te zien is. Dankzij deze eerste waarneming van fosformonoxide op een komeet kunnen astronomen nu een link leggen tussen stervormingsgebieden, waar het molecuul ontstaat, en onze aarde, waar het een cruciale rol heeft gespeeld bij het ontstaan van leven.

Credit:

ESO/M. Kornmesser/L.Calçada; ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Rivilla et al.; ESA/Rosetta/NAVCAM; Mario Weigand, www.SkyTrip.de

Over de video

Id:eso2001d
Taal:nl
Publicatiedatum:15 januari 2020 12:00
Gerelateerde berichten:eso2001
Duur:17 s
Frame rate:25 fps

Over het object

Naam:67P/Churyumov-Gerasimenko
Type:Solar System : Interplanetary Body : Comet

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
2,6 MB

For Broadcasters