Het Soenjajev-Zeldovitsj-effect in de Spinnenweb-protocluster

 

Deze animatie laat zien hoe fotonen – lichtdeeltjes – wisselwerken met het hete gas in de verre protocluster rond het Spinnenwebstelsel.

Fotonen uit de kosmische achtergrondstraling – het overblijfsel van de oerknal – zijn afgebeeld als geelrode lichtstrepen die de ruimte in willekeurige richtingen doorkruisen. De sterrenstelsels zijn ingebed in een enorme wolk van heet gas (plasma), waarbinnen zich vrije elektronen met hoge snelheden voortbewegen.

De fotonen uit de kosmische achtergrondstraling reageren met de elektronen in het hete gas en winnen daarbij een beetje aan energie. Daardoor verandert hun golflengte of ‘kleur’ enigszins, hier weergegeven als blauwe lijnen. Dit heet het Soenjajev-Zeldovitsj-effect .Astronomen hebben het effect gebruikt om de verdeling van het hete gas in de Spinnenweb-protocluster te onderzoeken met behulp van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). De gemeten verdeling van het hete gas wordt aan het eind van de animatie getoond als een blauwe wolk die over het achtergrondveld van sterrenstelsels heen is gelegd.

Credit:

ESO/L. Calçada; Di Mascolo et al.; HST: H. Ford

Over de video

Id:eso2304b
Taal:nl
Publicatiedatum:29 maart 2023 17:00
Gerelateerde berichten:eso2304
Duur:36 s
Frame rate:25 fps

Over het object

Naam:Spiderweb Galaxy
Type:Early Universe : Cosmology : Morphology : Large-Scale Structure

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
6,6 MB

For Broadcasters