Kosmička vatrena kugla iznad ALME

Ova divna nova slika, napravljena za vreme serije snimaka na Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), je još jedna dramatična Ultra High Definition-fotografija od ESO Ultra HD-Expedition. ALMA se nalazi na nadmorskoj visini od 5.000 metara, na usamljenom i praznom Chajantor platou u čileanskim Andima i za četri ambasadora-fotografa, je drugi cilj na njihovom 17-dnevnom putovanju. Ambasadori-fotografi su opremljeni sa Ultra HD-instrumentima, koji im pomažu da uhvate pravu lepotu objekata na ovoj slici.

Neke od 66 preciznih antena ALME mogu da se vide ovde, antenske činije pokazuju gore u visinu i istražuju hladne oblake u unterstelarnom prostoru, posmatrajući tako prošlost našeg tajanstvenog kosmičkog porekla.

Spektakularni svetlosni trag iznad ALME je meteor koji svojim tragom deli sliku. Smaragdnozelene, zlatne i lako crvenkaste boje plamte jakom svetlosću, dok meteor sagoreva u atmosferi i nalazi se na svom vatrenom putu preko neba Kada vatrena kugla ogromne brzine, koja je u stvari mali kameni fragment iz interplanetarnog prostora, dodje do Zemljine atmosfere, zagreva se, površina meteora isparava i za njim ostaje svetleći trag koji nestane u roku od nekoliko sekundi, ali je ovde uhvaćen pritiskom na dugme za fotografisanje.

U sredini slike svetle najsvetlija zvezda u sazvežđu Device, poznata pod imenom Spica, i nasa susedna planeta Mars - kosmički posmatrači ovog vatrenog pada, dok oni sami izlaze iznad horizonta.

Ultra HD-Ekspedicija je startovana 25. Marta 2014. godine u Santiagu de Čile. Ova fotografija je napravljena osme noći ovog putovanja na Chajnantor-platou. Aktuelno se tim nalazi na La-Silla-opservatoriji, prvom ESO-postrojenju u Čileu, a prekosutra će posle njihove poslednje moći da krenu na put natrag. Svakome dostupni Ultra HD-sadržaji, koji su napravljeni tokom ekspedicije, uskoro ce biti na mreži od ESO, kao kristalno jasan, zadivljujući materijal - i pokazaće univerzum bliže nego ikada ranije. Ovu sliku je napravio ESO-fotograf ambasador i videosnimatelj Christoph Malin.

 

Tekst prevela: Dr. Liliana Gracanin, Institut für Astrophysik, Universitätssternwarte Wien, Austria

Kontakt:liliana.gracanin@uniwie.com

Autorska prava:

O slici

Id:potw1414a
Jezik:sr-latn
Tip:Fotografski
Datum objavljivanja:7. april 2014. 10:00
Veličina:5472 x 3648 px

O objektu

Naziv:Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, Meteor
Tip:Unspecified : Sky Phenomenon : Night Sky : Trail : Meteor
Unspecified : Technology : Observatory

Formati slika

Veliki JPEG
5,5 MB
JPEG izdanje
5,7 MB

Zumiranje


Wallpapers

1024x768
380,3 KB
1280x1024
622,8 KB
1600x1200
895,5 KB
1920x1200
1,0 MB
2048x1536
1,4 MB