Persbericht

De E-ELT is een stapje dichterbij

9 december 2011

Het bestuur van de European Southern Observatory, de ESO-raad, heeft ESO’s begroting voor het jaar 2012 goedgekeurd. De begroting omvat onder meer de voorbereidende werkzaamheden aan de weg naar de E-ELT op Cerro Armazones, en de start van de ontwikkeling van enkele zeer geavanceerde optische componenten voor de telescoop. Nu verscheidene ESO-lidstaten hun bijdrage aan de vereiste aanvullende fondsgelden hebben toegezegd, zal definitieve goedkeuring van het volledige E-ELT-programma naar verwachting medio 2012 plaatsvinden.

Tijdens haar 124ste vergadering, die op 7 en 8 december 2011 plaatshad in het ESO-hoofdkwartier, heeft de ESO-raad de begroting voor 2012 goedgekeurd. Het budget omvat fondsen voor enkele van de eerste elementen van de E-ELT, waaronder de voorbereidende werkzaamheden aan de toegangswegen naar de locatie van de telescoop op Cerro Armazones en de start van de ontwikkeling van de spiegel van het geavanceerde adaptieve optische systeem (M4 – d.w.z. de vierde van de vijf spiegels van de telescoop). Deze werkzaamheden zullen begin 2012 van start gaan. Naar verwachting zal de ESO-raad medio 2012 definitieve goedkeuring geven aan het E-ELT-project.

De afgelopen maanden is flinke vooruitgang geboekt met het E-ELT-project. In oktober 2011 hebben ESO en de Chileense regering hun handtekening gezet onder een verdrag dat onder meer de schenking van grond voor de telescoop en Chileense steun voor het E-ELT-project regelt (eso1139). In oktober 2011 heeft een externe evaluatie bevestigd dat E-ELT binnen het voorgestelde budget van 1082 miljoen euro (in 2012 euro’s) kan worden gebouwd.

Eerdere gedetailleerde evaluaties hadden al laten zien dat het ontwerp technisch deugt. In september 2011 gaf de vergadering van de ESO Scientific Technical Committee (STC) goedkeuring aan het plan dat de reikwijdte van de eerste instrumenten van de E-ELT en hun ontwikkelingsschema beschrijft.

Het gedetailleerde E-ELT constructievoorstel, een 264 bladzijden tellend boek met details van alle aspecten van het project, is vanaf nu beschikbaar, alsook een managementsamenvatting.

Alle ESO-lidstaten willen buitengewoon graag verder met de E-ELT en zijn unaniem akkoord gegaan met de verdeling van de extra kosten van dit enorme project. Drie ESO-lidstaten – de Tsjechische Republiek, Zweden en Finland – hebben de extra fondsgelden al toegezegd. Daarnaast hebben verscheidene andere lidstaten, waaronder ESO’s grootste lidstaat Duitsland, verklaard dat zij nu in een positie zijn om het project financieel te steunen. Naar verwachting zullen de lidstaten medio 2012 voldoende fondsgelden hebben toegezegd om het E-ELT-project ter goedkeuring voor te leggen aan de ESO-raad [1]. Dit tijdschema gaat ervan uit dat Brazilië de ratificatie van zijn ESO-lidmaatschap tegen die tijd zal hebben voltooid.

De E-ELT begint werkelijkheid te worden. Maar bij een project van deze omvang kost de goedkeuring van de extra uitgaven nu eenmaal tijd. Tegelijkertijd is de Raad zich ervan bewust dat nu met de voorbereidende werkzaamheden moet worden begonnen om de bouw van het project in 2012 volledig te kunnen opstarten,’ aldus ESO’s algemeen directeur Tim de Zeeuw.

Onlangs zijn ook enkele belangrijke toezeggingen gedaan omtrent nationale fondsgelden voor de telescoop en zijn instrumentatie (ann11067).

Verder is tijdens de vergadering van de ESO-raad prof. Xavier Barcons uit Spanje unaniem gekozen tot de volgende raadsvoorzitter, en is goedkeuring verleend aan de benoeming van een E-ELT-projectmanager, waarvoor momenteel kandidaten worden gezocht.

De E-ELT is het grootste project dat ESO ooit heeft ondernomen, en het grootste optische/infrarode astronomische project op de grond aller tijden.

Noten

[1] De ESO-raad heeft ermee ingestemd dat het project volledig mag worden goedgekeurd voordat alle aanvullende fondsgelden van de lidstaten zijn toegezegd.

Meer informatie

ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa, en het meest productieve astronomische observatorium ter wereld. Zij wordt ondersteund door vijftien landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerp, de bouw en het beheer van krachtige grondobservatoria die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. ESO speelt ook een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op sterrenkundig gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staan ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld, en twee surveytelescopen: VISTA werkt in het infrarood en is de grootste surveytelescoop ter wereld en de VLT Survey Telescope is de grootste telescoop die uitsluitend is ontworpen om de hemel in zichtbaar licht in kaart te brengen. Ook is ESO de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste sterrenkundige project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de Europese Extremely Large optische/nabij-infrarood Telescope (E-ELT), een telescoop van de 40-meterklasse die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Links

Contact

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6761
Mob: +49 173 3872 621
E-mail: lars@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT & Survey Telescopes Press Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6655
Mob: +49 151 1537 3591
E-mail: rhook@eso.org

Rodrigo Alvarez (press contact België)
ESO Science Outreach Network en Planetarium, Royal Observatory of Belgium
Tel: +32-2-474 70 50
E-mail: eson-belgië@eso.org

Connect with ESO on social media

Dit is een vertaling van ESO-persbericht eso1150.

Over dit bericht

Persberichten nr.:eso1150nl-be
Naam:Cerro Armazones, Extremely Large Telescope
Type:Unspecified : Technology : Observatory : Telescope
Facility:Extremely Large Telescope

Afbeeldingen

The E-ELT at sunset (artist’s impression)
The E-ELT at sunset (artist’s impression)
Alleen in het Engels
The E-ELT laser guide stars at work (artist’s impression)
The E-ELT laser guide stars at work (artist’s impression)
Alleen in het Engels
E-ELT mirror segments under test
E-ELT mirror segments under test
Alleen in het Engels

Video's

The E-ELT gets ready for action (artist's impression)
The E-ELT gets ready for action (artist's impression)
Alleen in het Engels
The E-ELT in Action (artist's impression)
The E-ELT in Action (artist's impression)
Alleen in het Engels
E-ELT Laser Guide Star
E-ELT Laser Guide Star
Alleen in het Engels
E-ELT mirror segments under test
E-ELT mirror segments under test
Alleen in het Engels