Inzoomen op stervormende sterrenstelsels in het vroege heelal, gezien met ALMA

Deze video start met een brede blik op de sterrenhemel, inclusief het bekende sterrenbeeld Orion. We zoomen in op een onopvallend gebiedje dat het Chandra Deep Field South wordt genoemd, en dat is onderzocht met vele telescopen op de grond en in de ruimte.

Een team van astronomen heeft ALMA (de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) gebruikt om de locaties vast te leggen van meer dan 100 van de meest vruchtbare stervormende sterrenstelsels in het vroege heelal in dit deel van de hemel.

De beste kaart tot nu toe van deze verre, stoffige melkwegstelsels was gemaakt met de Atacama Pathfinder Experiment (APEX), maar deze waarnemingen waren niet scherp genoeg om deze sterrenstelsels ondubbelzinnig te identificeren in afbeeldingen op andere golflengten. ALMA had slechts twee minuten per sterrenstelsel nodig om hen te identificeren in een relatief klein gebied, 200 keer kleiner dan de grote APEX-vlekken, en met drie keer zoveel gevoeligheid.

Aan het eind van de video verschijnen eerste de wazige APEX-detecties van de sterrenstelsels, gevolg door de veel scherpere ALMA-foto’s die de stelsels veel nauwkeuriger vastleggen. De ALMA- en APEX-waarnemingen, op submillimeter-golflengten, zijn bedekt met een infraroord-beeld van het gebied, zoals dat is gezien door de IRAC camera op de Spitzer Ruimtelescoop (blauw gekleurd)

Credit:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), APEX (MPIfR/ESO/OSO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center, Digitized Sky Survey 2, and A. Fujii.

Over de video

Id:eso1318a
Taal:nl-be
Publicatiedatum:17 april 2013 12:00
Gerelateerde berichten:eso1318
Duur:01 m 06 s
Frame rate:30 fps

Over het object

Naam:Chandra Deep Field South, Galaxies
Type:Early Universe : Galaxy

HD


Large

Grote QT
12,9 MB

Medium

Video Podcast
10,0 MB
Medium MPEG-1
27,8 MB
Medium Flash
12,8 MB

Small

Kleine Flash
5,8 MB
Kleine QT
3,0 MB

For Broadcasters