Nova Centauri 2013 set fra La Silla

Alfa og Beta Centauri er to af de klareste stjerner på sydhimlen. De fik sent i 2013 en ny ledsager - Nova Centauri 2013, som var klart synlig med det blotte øje.

Billedet er taget af ESO Photo Ambassador Yuri Beletsky ved ESOs La Silla Observatory i den chilenske Atacamaørken i morgentimerne mandag den 9. december 2013.

Novaen blev opdaget af John Seach fra Australien den 2. december 2013 da den var ved at nå en lysstyrke, så den kunne ses med det blotte øje. Nova Centaurus 2013 er den klareste nova, der endnu er set i dette årtusinde.

Den observerede nova er en klassisk nova, og det må ikke forveksles med en supernova. Klassiske novaer forekommer i binære stjernesystemer, hvor hydrogengas fra en stjernepartner fanges ind på overfladen af hovedstjernen. Det forårsager en løbsk termonuklear proces, som får hovedstjernen til at blusse op. Ved en klassisk nova bliver hovedstjernen ikke ødelagt, som det sker ved supernovaerne. Istedet bliver stjernen mange gange klarere, og der slynges en skal af restprodukter ud i rummet omkring stjernen.

Novaen ses i billedet lige til venstre for Beta Centauri, som er den mest blå, øverste af de to klare stjerner nederst til højre i billedet. Øverst i billedet ses Sydkorset og den mørke tåge  Kulsækken.

I forgrunden til venstre ses ESO 3.6-metre teleskopet, som blev indviet i 1976, og som nu er påmonteret HARPS-spektrografen. Det er den mest produktive exoplanetjæger i verden. La Silla befinder sig 600 km nord for Santiago, i en højde på 2400 m og i udkanten af den chilenske del af Atacamaørkenen. Det var ESOs første observatorium i Chile, og i en periode det største observatorium i verden.

Links

Kilde:

Y. Beletsky (LCO)/ESO

Om billedet

Id:potw1349a
Sprog:da
Type:Kollage
Udgivelsesdato:29. juli 2015 12:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1531
Størrelse:3500 x 2333 px

Om objektet

Navn:Nova Centauri 2013
Type:Milky Way : Star : Type : Variable : Nova

Billedformater

Stor JPEG
4,5 MB
Skrærm JPEG
361,2 KB