Væksten af kosmiske støvkorn i skiven omkring den brune dværg ISO-Oph 102

Stenplaneter menes at blive dannet ved tilfældige sammenstød og sammenklumpning af indledningsvis mikroskopiske partikler i skiven af materiale omkring en stjerne. Disse bittesmå korn, kendt som kosmisk støv, minder meget om fin sod eller fint sand. Ved at anvende Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) har astronomer for første gang fundet ud af, at de ydre dele af en støvskive omkring en brun dværg – et stjernelignende objekt, der er for let til at lyse klart som en stjerne – også indeholder millimeter-store støvkorn, der er kendt fra mere tætpakkede skiver omkring nyfødte stjerner. Det overraskende fund udfordrer teorier for, hvordan stenplaneter på Jordens størrelse bliver dannet og peger på, at stenplaneter kan være endnu mere almindelige i Universet end hidtil antaget.

Denne video starter med et bredt panorama af de spektakulære centrale dele af Mælkevejen set i synligt lys. Så zoomes der ind på det stjernedannende område Rho Ophiuchi og på den brune dværg ISO-Oph 102 eller Rho-Oph 102. Så vises en kunstners forestilling af skiven af materiale omkring den brune dværg og et yderligere zoom viser, hvordan de bittesmå korn kolliderer og klumper sig sammen, så de danner større korn.

Kilde:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Calçada (ESO)/M. Kornmesser (ESO)/Nick Risinger (skysurvey.org)/Digitized Sky Survey 2 Music: movetwo

Om videoen

Id:eso1248a
Sprog:da
Udgivelsesdato:30. november 2012 12:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1248
Spilletid:01 m 18 s
Frame rate:30 fps

Om objektet


HD


Stor

Stor QuickTime
20,0 MB

Mellem

Video podcast
14,9 MB

Lille

Lille flash
6,8 MB

For Broadcasters