De windingen van Apep

Het VISIR-instrument van de Very Large Telescope van ESO heeft dit verbluffende beeld van een recent ontdekte drievoudige ster in onze Melkweg vastgelegd. In dit stersysteem, dat de bijnaam Apep heeft gekregen, zou in de toekomst een gammaflits kunnen optreden.

 

De sterrenwindenvan Apep zijn de oorzaak van de stofwolk rond het stersysteem, dat uit een dubbelster en een zwakkere begeleider bestaat. De sierlijke wervelingen rond Apep zijn ontstaan door de interactie tussen de krachtige sterrenwinden van de twee om elkaar wentelende Wolf-Rayet-sterren die samen de dubbelster vormen. Het resultaat is de indrukwekkende spiraal op deze foto.

 

De oranjerode spiraal is vastgelegd met het VISIR-instrument van ESO’s Very Large Telescope(VLT). Hij bestaat uit spectaculaire pluimen van stof. De blauwe objecten in het midden van de foto vormen een drievoudig stersysteemdat bestaat uit een dubbelsteren een begeleidende enkelvoudige ster die door de zwaartekracht bijeen worden gehouden. Hoewel er slechts twee sterachtige objecten te zien zijn op de foto, is het onderste object in werkelijkheid een compacte dubbele Wolf-Rayetster. Dit drievoudige stersysteem is vastgelegd met het NACO-instrument van de VLT.

Credit:

ESO/Callingham et al.

Over de afbeelding

Id:eso1838a
Taal:nl
Type:Observatie
Publicatiedatum:19 november 2018 17:00
Gerelateerde berichten:eso1838
Grootte:1440 x 1440 px

Over het object

Naam:Apep
Type:Milky Way : Star : Grouping : Binary
Constellation:Norma

Afbeeldingstypen

Grote JPEG
339,8 KB

Coordinates

Position (RA):16 0 50.48
Position (Dec):-51° 42' 44.94"
Field of view:0.26 x 0.26 arcminutes
Orientation:North is -0.0° left of vertical

Kleuren & filters

BandGolflengteTelescoop
Infrarood
IB
2.24 μmVery Large Telescope
NACO
Infrarood
ArIII
8.9 μmVery Large Telescope
VISIR