Meerdere beelden van de Vlamnevel, gezien met de DSS2, VISTA en APEX

Deze video toont de Vlamnevel en zijn omgeving op verschillende golflengten.

Het eerste beeld is samengesteld uit opnamen in zichtbaar licht die zijn gemaakt voor de Digitized Sky Survey 2 (DSS2). Het tweede beeld is gemaakt in infrarood licht met ESO’s Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) op de Paranal-sterrenwacht in Chili. Tot slot zijn naast de VISTA-opname ook nog radiowaarnemingen gedaan met het SuperCam-instrument van het door ESO beheerde Atacama Pathfinder Experiment (APEX) op de Chajnantor-hoogvlakte in Chili.

De Vlamnevel is de grote vlek links. De kleinere vlek rechts is de reflectienevel NGC 2023. Rechtsboven NGC 2023 lijkt de beroemde Paardenkopnevel heldhaftig vanuit de ‘vlammen’ op te duiken. De drie objecten maken deel uit van de Orionwolk, een reusachtig gascomplex dat 1300 tot 1600 lichtjaar van ons verwijderd is.

De radiowaarnemingen maakten deel uit van de APEX Large CO Heterodyne Orion Legacy Survey (ALCOHOLS), waarbij is gekeken naar straling die is uitgezonden door koolstofmonoxide (CO) in de Orionwolk om kraamkamers van sterren in kaart te brengen. De kleuren geven de snelheid van het gas aan, waarbij de rode wolken op de achtergrond zich sneller van ons verwijderen dan de gele op de voorgrond.

Credit:

ESO; Th. Stanke; J. Emerson/VISTA. Acknowledgement: Cambridge Astronomical Survey Unit; Digitized Sky Survey 2. Acknowledgment: Davide De Martin

Over de video

Id:eso2201a
Taal:nl-be
Publicatiedatum:4 januari 2022 17:00
Gerelateerde berichten:eso2201
Duur:25 s
Frame rate:25 fps

Over het object

Naam:Flame Nebula, Horsehead Nebula, NGC 2023
Type:Milky Way : Nebula : Appearance : Emission

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
4,0 MB

For Broadcasters