De steeds veranderende R Aquarii

Deze video toont de evolutie van het chaotische en fascinerende dubbelstersysteem R Aquarii. De time-lapse start met waarnemingen van de Nordic Optical Telescope genomen in 1997. Gedurende de 15 jaar die verstreken zijn sinds deze beelden genomen werden, werd het systeem nog vaak geobserveerd door andere telescopen, waaronder ESO’s Very Large Telescope. Deze video laat een selectie van deze beelden zien, en toont zo de expansie en evolutie van de materie die R Aquarii omringt.

R Aquarii is een zogeheten ‘symbiotische dubbelster’, bestaande uit twee sterren omringd door een grote, dynamische gaswolk (een nevel).  Systemen zoals dit bevatten twee sterren in een ongelijke en complexe verhouding. R Aquarii bestaat uit één hete witte dwerg en één rode reus. De rode reus verliest materie aan zijn kleine metgezel en stoot daarbij van tijd tot tijd materie uit in vreemdsoortige stromen, lussen en slierten. Daardoor ontstaan de fascinerende vormen die hier te zien zijn.

Er is veel gaande tussen de spelers in dit kosmische duo. De rode reus is een veranderlijke ster die in de loop van een jaar en drie weken in helderheid fluctueert met factor 750. De zwakke nevel wordt Cederblad 211 genoemd en wordt beschouwd als het resultaat van een krachtige nova 250 jaar geleden. Eveneens is er een smalle, verticale, S-vormige structuur met klodders superhete materie te zien.

 

Credit:

T. Liimets et al./ESO/M. Kornmesser

Over de video

Id:potw1850a
Taal:nl-be
Publicatiedatum:10 december 2018 06:00
Gerelateerde berichten:eso1840
Duur:13 s
Frame rate:30 fps

Over het object

Naam:R Aquarii
Type:Milky Way : Star : Type : Variable

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
3,6 MB

For Broadcasters