Alati muuttuva R Aquarii

Tämä video näyttää kaoottisen ja kiehtovan, R Aquarii -nimisen kaksoistähtijärjestelmän kehityksen. Intervallikuva alkaa NOT-teleskoopin (Nordic Optical Telescope) havainnoilla vuodelta 1997. Kyseisen kuvan ottamista seuranneina 15 vuotena järjestelmää on havaittu monilla muillakin teleskoopeilla, kuten ESO:n VLT-teleskoopilla (Very Large Telescope). Videolla nähdään valikoima näistä kuvista, näyttäen R Aquariita ympäröivän aineen laajenemisen ja kehittymisen.

 

R Aquarii on niin sanottu symbioottinen kaksoistähti, joka koostuu laajan, dynaamisen kaasupilven (tai sumun) ympäröimistä kahdesta tähdestä. Tällaiset järjestelmät sisältävät kaksi tähteä, joilla on eriarvoinen ja monimutkainen suhde. R Aquarii koostuu valkoisesta kääpiöstä ja punaisesta jättiläisestä. Punainen jättiläinen menettää materiaansa pienemmälle kumppanilleen ja sylkee silloin tällöin ainetta outoina purskahduksina, silmukoina ja vanoina, joista muodostuvat tässä näkyvät erikoiset muodot.

 

Tämän kosmisen parivaljakon jäsenien välillä on paljon meneillään. Punainen jättiläinen on muuttuva tähti, jonka kirkkaus vaihtelee kertoimella 750 vuoden ja kolmen viikon jaksossa. Heikko sumu on nimeltään Cederblad 211 ja sen uskotaan olevan 250 vuotta sitten tapahtuneen väkivaltaisen novan lopputulos. Näkyvissä on myös kapea, pystysuora S:n muotoinen piirre, jossa on ylikuumentuneen aineen kuplia.

 

Oikeudet:

T. Liimets et al./ESO/M. Kornmesser

Videosta

Tunnistus:potw1850a
Kieli:fi
Julkaisupäivä:10. joulukuuta 2018 6:00
Vastaavat julkaisut:eso1840
Kesto:13 s
Frame rate:30 fps

Kohteesta

Nimi:R Aquarii
Tyyppi:Milky Way : Star : Type : Variable

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video podcast
3,6 MB

For Broadcasters