Sammenligning af APEX og ALMA billeder af de stjernedannende galakser i det tidlige univers

Et hold af astronomer har brugt ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) til at udpege beliggenheden af mere end 100 af de mest frugtbare stjernedannende galakser i det tidlige univers.   

Det hidtil bedste kort af disse fjerne støvede galakser blev lavet ved at bruge Atacama Pathfinder Experiment (APEX), men observationerne var ikke skarpe nok til entydigt at kunne identificere disse galakser i billeder ved andre bølgelængder. ALMA behøvede kun to minutter per galakse til at udpege hver enkelt inden for et forholdsvis lille område 200 gange mindre end de brede APEX klumper og med en følsomhed tre gange større.

Denne videosekvens zoomer ind på nogle af galakserne. De store røde klumper er de tidligere APEX observationer, og det meget skarpere billede er fra ALMA. Hvor APEX billederne ikke var skarpe nok til at identificere de galakser, der udsender strålingen entydigt, kan de meget skarpere ALMA billeder udpege de galakser meget mere præcist. ALMA og APEX observationerne ved submillimeter bølgelængder er lagt over et infrarødt billede af området, som det ses med IRAC kameraret på Spitzer Space Telescope (farvet blåt).

Kilde:

ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), APEX (MPIfR/ESO/OSO), J. Hodge et al., A. Weiss et al., NASA Spitzer Science Center

Om videoen

Id:eso1318b
Sprog:da
Udgivelsesdato:17. april 2013 12:00
Relaterede pressemeddelelser:eso1318
Spilletid:41 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Navn:Chandra Deep Field South, Galaxies
Type:Unspecified : Galaxy

HD


Stor


Mellem

Video podcast
2,8 MB

Lille

Lille flash
2,0 MB

For Broadcasters