ESOcast 168: NEOs — Near Earth Objects

Near Earth Objects (NEOs) er objekter i Solsystemet, som har baner, der kan føre dem tæt på Jorden. Hver eneste dag er der mange af disse objekter, som kolliderer med vores planet, men de fleste er så små, at de ikke bliver bemærket - det er for eksempel stjerneskuddene! Imidlertid er der også større objekter, som lurer derude, og som har mulighed for at ramme os, som det for eksempel skete med Chelyabinskmeteoret i 2013, eller endnu større, som for eksempel den asteroide, som for 66 millioner år siden var med til at udrydde de sidste af de store dinosaurer.

Det er bogstaveligt Verdens skæbne, som er på spil, og forskere og teknikere arbejder hårdt på at beskytte os imod den slags sammenstød.

I videoen ESOcast 168 hører vi ESO-astronomen Olivier Hainaut, som forklarer hvor disse NEOer kommer fra, og hvad det er for noget. Han kommer også ind på den mulige fare, som NEOerne udgør for livet på Jorden, på hvordan vi studerer dem med blandt andre ESOs teleskop VLT, og hvordan forskerne forestiller sig, at vi kan beskytte Jorden imod denne trussel fra rummet.

Kilde:

ESO

Directed by: Herbert Zodet. 
Editing: Herbert Zodet. 
Web and technical support: Mathias André and Raquel Yumi Shida.
Written by: Olivier Hainaut and Calum Turner. 
Music: STAN DART (www.stan-dart.com). 
Footage and photos: ESO, M. Kornmesser, L. Calçada, F. Char, JAXA, ESA/Hubble, NASA, Alexandre Santerne (Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço, Universidade do Porto) / Planetário do Porto - Centro Ciência Viva, B. Tafreshi (twanight.org), C. Malin (christophmalin.com), Nick Risinger (skysurvey.org), L. L. Christensen and Gianluca Lombardi (glphoto.it). 
Executive producer: Lars Lindberg Christensen.

Om videoen

Id:esocast168a
Sprog:da
Udgivelsesdato:29. juni 2018 16:00
Relaterede pressemeddelelser:eso2107
Relaterede meddelelser:ann18052
Spilletid:06 m 13 s
Frame rate:30 fps

Om objektet

Type:Unspecified

HD


Mellem

Video podcast
82,9 MB

For Broadcasters


Manuskript

English
105,1 KB

Undertekster

Arabic
9,1 KB
Croatian
6,1 KB
English
6,2 KB
German
6,5 KB
Italian
6,3 KB
Korean
6,7 KB
Portuguese
6,3 KB
Vietnamese
8,2 KB