Lehdistötiedote

ESO laajentaa päämajaansa

4. huhtikuuta 2012

Euroopan eteläinen observatorio (ESO, European Southern Observatory) on värvännyt arkkitehdit Auer+Weber suunnittelemaan päämajansa laajennuksen Garching bei Münchenissa, Saksassa. Innovatiivisesti muotoiltu uusi toimistorakennus auttaa sijoittamaan Garchingin lisääntyvää henkilökuntaa ja toimii E-ELT:n kaltaisten ESO:n kunnianhimoisten projektien vaatimien teknologisten keksintöjen kehtona. Rakennustöiden odotetaan valmistuvan vuoden 2013 loppuun mennessä. ESO:n laajennettu päämaja tulee suuresti edistämään Garchingin tutkimuskampuksen kehittymistä.

Lähes viidenkymmenen vuoden ajan ESO:n maailmanluokan välineet ja tieteellinen työ ovat tuoneet Euroopan maailman tähtitieteen eturintamaan. Sen visio, yhdistettynä huolelliseen suunnitteluun ja huipputeknologiaan johtivat maailman edistyneimmän näkyvän valon observatorion, VLT:n (Very Large Telescope) rakentamiseen. ESO suunnittelee nyt seuraavan sukupolven teleskooppeja ja rakentaa kansainvälisten kumppaniensa kanssa ALMA:a (Atacama Large Millimetre/submillimetre Array), lajinsa suurinta ja edistyneintä teleskooppia. Sen seuraava kunnianhimoinen projekti on rakentaa eurooppalainen erittäin suuri teleskooppi E-ELT (European Extremely Large Telescope), josta tulee maailman suurin tähtitaivasta havaitseva silmä 39.3-metrisine peileineen.

Tänä aikana ESO:n jäsenmäärä on kasvanut kattamaan 15 jäsenmaata ja siten siitä on tullut maailman eniten tuloksia tuottava maanpäällinen observatorio. Tämän suorana seurauksena sen päämajassa Garching bei Münchenissä, Saksassa ja kolmessa kohteessa Chilessä työskentelee nyt 740 ihmistä.

ESO:n nykyinen päämaja rakennettiin 1980 korvaamaan CERN:issä sijainneet 40 työntekijän käytössä olleet toimistot. Lisääntyvän henkilökunnan tarpeisiin lisättiin 1980-luvun lopulla viides kerros, mutta pari vuosikymmentä myöhemmin tämäkin tila on osoittautunut riittämättömäksi. ESO:n on pitänyt vuokrata toimistotilaa läheisestä Max-Planck -instituutista sijoittaakseen lähes 500 Garchingissa nykyään työskentelevää henkilökunnan jäsentä sekä pystyttää väliaikaisia toimistoja välittömästi päärakennuksen viereen helpottaakseen osastojen välistä vaihtoa.

Henkilökunnan työskennellessä väliaikaisissa toimistoissa ja projektityöryhmien sijoittuessa kampuksen eri alueille ESO:n päärakennuksen laajennus tuli välttämättömäksi ja ESO:n johtokunta päätti tutkia tapoja laajentaa päämajan toimistokapasiteettia. Arkkitehtikilpailussa esitettiin useita suunnitelmia ja lopulta johtokunta valitsi Auer+Weberin päämajalaajennuksen suunnitelman. Sama yritys suunnitteli myös Chilessä sijaitsevan Paranalin observatorion palkitun Residencia-rakennuksen, jota käytettiin James Bond -elokuvassa 007 Quantum of Solace. Yleissuunnittelijana Auer+Weber laati arkkitehtisuunnitelman ja täydellisen rakennussuunnitelman yleisurakoitsija Bam Deutchland AG:lle, joka rakentaa laajennuksen.

“Uuden rakennuksen rakentaminen on merkittävä virstanpylväs ESO:n historiassa, sillä se mahdollistaa meidän työskennellä vieläkin tehokkaammin saavuttaaksemme visiomme kansainvälisen tason maanpäällisten havaintovälineiden rakentamiseksi ja käyttämiseksi. Koko päämajahenkilökuntamme sijoittaminen yhteen paikkaan tarjoaa samalla vahvan yhtenäisyyden tunteen,” sanoo ESO:n pääjohtaja, Tim de Zeeuw.

Päämajalaajennuksen suunnitelma pysyy linjassa nykyisen rakennuksen kanssa noudattamalla samanlaisia kaarevia muotoja. Se sisältää toimistorakennuksen, teknisen rakennuksen ja katetun sillan, joka yhdistää uuden rakennuksen alkuperäiseen päämajaan. Suunnitelma käyttää paljon luonnollisen valon lähteitä ja siinä on kaksi sisäpihaa. Molemmat uudet rakennukset on merkitty “vihreiksi rakennuksiksi”.

Uusi toimisto- ja tekninen rakennus käsittää kaikkiaan 18700 neliömetriä tilaa, mikä enemmän kuin kaksinkertaistaa ESO:n päämajan pinta-alan.

Tekninen rakennus on sylinteri, jonka halkaisija on lähes sama kuin E-ELT:n 39.3-metrisellä pääpeilillä. Se suunniteltiin tieteellisten ja teknologisten läpimurtojen polttopisteeksi ja sillä on potentiaalia edistää Baijerin roolia korkean teknologian teollisuuden sijaintipaikkana. Siitä tulee paikka, jossa ESO:n kehittyneimmät havaintolaitteet kehitetään, rakennetaan, kootaan, testataan ja päivitetään. Kokonaisalaltaan 2900 neliömetrin tekninen rakennus tulee myös toimimaan maailman suurimman tähtitieteellisen aineiston tietokonearkiston sijaintipaikkana.

Rakennustyöt alkoivat tammikuussa 2012 ja niiden odotetaan valmistuvan vuoden 2013 loppuun mennessä.

Lisätietoa

Euroopan eteläinen observatorio (ESO) viettää vuonna 2012 perustamisensa 50-vuotisjuhlaa. ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 40-metrin kokoluokan optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Christoph Haupt
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6310
Sähköposti: chaupt@eso.org

Lars Lindberg Christensen
Head, ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Puh.: +49-89-3200-6761
Matkapuhelin: +49-173-3872-621
Sähköposti: lars@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1215.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1215fi
Nimi:ESO HQ Garching
Tyyppi:Unspecified : Technology : Observatory : Facility
Facility:Other

Kuvat

Arkkitehdin havainnekuva uudesta ESO:n päämajan laajennuksesta (valoisaan aikaan)
Arkkitehdin havainnekuva uudesta ESO:n päämajan laajennuksesta (valoisaan aikaan)
Arkkitehdin havainnekuva uudesta ESO:n päämajan laajennuksesta (pimeään aikaan)
Arkkitehdin havainnekuva uudesta ESO:n päämajan laajennuksesta (pimeään aikaan)
ESO:n päämajalaajennus työn alla
ESO:n päämajalaajennus työn alla
ESO:n päämajalaajennuksen suunnitelma
ESO:n päämajalaajennuksen suunnitelma
Arkkitehdin havainnekuva ESO:n päämajan laajennuksesta (sisänäkymä)
Arkkitehdin havainnekuva ESO:n päämajan laajennuksesta (sisänäkymä)
Arkkitehdin havainnekuva uudesta ESO:n päämajan laajennuksesta (iltanäkymä)
Arkkitehdin havainnekuva uudesta ESO:n päämajan laajennuksesta (iltanäkymä)