Lehdistötiedote

Valoa pimeydestä

16. tammikuuta 2013

Eloisa uusi kuva ESO:lta esittää uusia tähtiä muodostavaa pimeää pilveä sekä ryhmää kirkkaita tähtiä, jotka ovat jo tulleet esille pölyisästä tähtien lastentarhastaan. Uusi kuva otettiin La Sillan observatoriolla Chilessä sijaitsevalla MPG/ESO 2.2-metrin teleskoopilla. Se on paras näkyvällä valolla tästä vähän tunnetusta kohteesta otettu kuva.

Tässä uudessa kuvassa vasemmalla on pimeä pilari, joka muistuttaa savupilveä. Oikealla loistaa pieni joukko kirkkaita tähtiä. Ensinäkemällä nämä kaksi piirrettä eivät voisi olla erilaisemmat, mutta ne ovat tosiasiassa läheisesti yhteydessä toisiinsa. Pilvi sisältää valtavia määriä viileää kosmista tomua ja toimii lastentarhana, jossa uudet tähdet syntyvät. On todennäköistä, että Aurinko muodostui samanlaisessa tähtienmuodostusalueessa yli neljä miljardia vuotta sitten.

Tämä pilvi tunnetaan nimellä Lupus 3 ja sijaitsee noin 600 valovuoden etäisyydellä Maasta Skorpionin tähdistössä (Scorpius). Tässä näkyvä osa on noin viisi valovuotta halkaisijaltaan.

Tällaisten pilvien tiheämpien osien tiivistyessä painovoiman vaikutuksesta ne kuumenevat ja alkavat loistaa. Alkuunsa tomupilvet pimentävät tämän säteilyn ja se voidaan nähdä vain näkyvää valoa pitempiä aallonpituuksia, kuten infrapunavaloa, havaitsevilla teleskoopeilla. Tähtien kuumentuessa ja kirkastuessa niiden voimakas säteily ja aurinkotuulet puhaltavat kuitenkin pilvet pois ympäriltään kunnes ne paljastuvat kaikessa loistokkuudessaan.

Tämän uuden kuvan keskellä olevat kirkkaat tähdet muodostavat täydellisen esimerkin tällaisten kuumien, nuorten tähtien pienestä joukosta. Osa niiden kirkasta sinistä valoa siroaa niiden ympärille jääneestä tomusta. Kaksi kirkkainta tähteä ovat tarpeeksi kirkkaita näkyäkseen helpostsi pienellä teleskoopilla tai kiikareilla. Ne ovat nuoria tähtia, jotka eivät ole vielä alkaneet loistaa ytimiensä ydinfuusioreaktioiden valoa ja niitä ympäröi yhä hohtava kaasu [1]. Ne ovat luultavasti alle miljoonan vuoden ikäisiä.

Vaikkakin kirkkaita sinisiä tähtiä ensinäkemältä vähemmän silmiinpistäviä, monia muita hyvin nuoria tähtimäisiä kohteita on kartoituksissa löytynyt tältä alueelta, joka on yksi Aurinkoa lähimmistä tällaisista tähtien lastentarhoista.

Tähtienmuodostusalueet voivat olla suunnattomia, kuten Tarantula-sumu (eso0650), jossa muodostuu satoja massiivisia tähtiä. Useimpien tähtien omassa galaksissamme ja muissa galakseissa ajatellaan kuitenkin muodostuvan paljon vaatimattomimmissa alueissa, kuten tässä kuvatussa alueessa, jossa vain kaksi kirkasta tähteä on näkyvissä eikä yhtään todella massiivista tähteä ole muodostumassa. Tästä syystä Lupus 3 sekä kiehtoo tähtitieteilijöitä että on kaunis esimerkki tähtien elämän varhaisista vaiheista.

Lisähuomiot

[1] Nämä tunnetaan Herbig Ae/Be -tähtinä, ne ensimmäisenä identifioineen tähtitieteilijän mukaan. A ja B viittaavat tähtien spektrityyppiin, joka on hieman Aurinkoa kuumempi, ja "e" ilmaisee emissioviivojen läsnäolon niiden spektrissä, mikä johtuu niitä ympäröivän kaasun hohteesta. Ne loistavat muuntamalla kutistuessaan gravitaation potentiaalienergiaa kuumuudeksi.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 15 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Brasilia, Espanja, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla Very Large Telescope (VLT), maailman kehittynein näkyvää valoa havainnoiva tähtitieteellinen observatorio, ja kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja on maailman suurin kartoitusteleskooppi. VLT Survey Telescope on suurin vartavasten taivaan näkyvän valon kartoitukseen suunniteltu teleskooppi. ESO on maailman suurimman tähtitieteellisen projektin, vallankumouksellisen ALMA-teleskoopin eurooppalainen yhteistyökumppani. Parhaillaan ESO suunnittelee 39-metrin kokoista optisen/lähi-infrapuna-alueen European Extremely Large -teleskooppia (E-ELT) josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Fernando Comeron
ESO
Garching bei München, Germany
Sähköposti: fcomeron@eso.org

Richard Hook
ESO, La Silla, Paranal, E-ELT and Survey Telescopes Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6655
Matkapuhelin: +49 151 1537 3591
Sähköposti: rhook@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-finland@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1303.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1303fi
Nimi:Lupus 3
Tyyppi:Milky Way : Nebula : Appearance : Dark
Facility:MPG/ESO 2.2-metre telescope
Instruments:WFI

Kuvat

Pimeä pilvi Lupus 3 ja siihen liittyvät kuumat, nuoret tähdet
Pimeä pilvi Lupus 3 ja siihen liittyvät kuumat, nuoret tähdet
Pimeä pilvi Lupus 3 Skorpionin tähdistössä
Pimeä pilvi Lupus 3 Skorpionin tähdistössä
Laajan näkökentän näkymä pimeästä pilvestä Lupus 3 ja siihen liittyvistä kuumista, nuorista tähdistä
Laajan näkökentän näkymä pimeästä pilvestä Lupus 3 ja siihen liittyvistä kuumista, nuorista tähdistä

Videot

Zoomaten pimeään pilveen Lupus 3 ja siihen liittyviin kuumiin, nuoriin tähtiin
Zoomaten pimeään pilveen Lupus 3 ja siihen liittyviin kuumiin, nuoriin tähtiin
Panoroiden pimeää pilveä ja siihen liittyviä kuumia, nuoria tähtiä esittävän kuvan halki
Panoroiden pimeää pilveä ja siihen liittyviä kuumia, nuoria tähtiä esittävän kuvan halki