Pressmeddelande

Danmarks Kronprins besöker ESO:s Paranalobservatorium

15 mars 2013

Den 14 mars 2013 besökte Hans Kungliga Höghet Kronprinsen av Danmark tillsammans med sin hustru, Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan, ESO:s Paranalobservatoriet. Besöket ingick i ett officiellt besök i Chile. ESO:s generaldirektör Tim de Zeeuw visade kronprinsparet runt på ESO:s världsledande anläggning för astronomisk forskning vid Paranal.

Danmarks kronprinspar besökte ESO:s Paranalobservatorium under deras officiella besök i Chile. Observatoriet ligger 130 kilometer söder om Antofagasta, i hjärtat av världens torraste plats: Chiles Atacamaöken. Vid Paranal, som ligger 2635 meter över havet, finns VLT (Very Large Telescope), världens mest avancerade instrument för astronomisk forskning i synligt ljus.
 
Vid sin ankomst välkomnades Kronprins Frederik och Kronprinsessan Mary av ESO:s generaldirektör Tim de Zeeuw, som visade upp ESO:s världsledande forskning. De Kungliga Högheterna, som åtföljdes av Danmarks utrikesminister Villy Søvndal och Danmarks ambassadör i Chile,  Lars Steen Nielsen, besökte sedan området, där de först upplevde Paranals prisbelönta forskarhotell Residencia där observatoriets utstationerade personal bor, följt av ett besök vid teleskopen på toppen av Cerro Paranal. Från plattformen där teleskopen står upplevde de Paranals berömda solnedgång, vilket är en speciell tradition för personalen innan de startar nattens arbete.

Under besöket sa Hans Kungliga Höghet Kronprinsen:
- Det är ett nöje att få tala från en sådan exklusiv och världsledande forskningsanläggning. Arbetet som sker här är verkligen enastående. Som danskar är vi stolta att vi deltar i detta stora arbete.

Generaldirektören tillade:
- Vi är verkligen ärade att ta emot Kronprinsparet här på Paranal och för att visa dem vårt arbete. Danmark är en viktig och långvarig medlemsstat och jag tar det här tillfället att tacka Prinsen och Prinsessan från ESO för Danmarks fortsatta starka stöd för vårt forskningsprogram. Jag är speciellt nöjd att detta besök sammanfaller med att Danmark för tillfället tar ett viktigt steg för att medverka i programmet för att bygga E-ELT, European Extremely Large Telescope.

Kronprinsparet spendrade natten på Paranal och efter middagen gick de ut för att uppleva Paranals vackra stjärnhimmel, med hjälp av ett 50 cm hoppyteleskop som sattes upp av ESO-ingenjören Stephane Guisard. Två danskar, ESO:s seniorrådgivare för internationella förbindelser, Claus Madsen, och Lars Lindberg Christensen, chef för utbildning och utåtriktad verksamhet vid ESO, gav signerade kopior av de böcker de skrev inför ESO:s 50 årsjubileum.

Danmark var det första landet som gick med i ESO efter de fem stater som grundade organisationen (Belgien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Sverige) år 1967, och har sedan bidragit till viktiga upptäckter hos ESO (see Danmarks involvering i ESO).

Mer information

ESO, Europeiska sydobservatoriet, är Europas främsta samarbetsorgan för astronomisk forskning och världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det stöds av 15 länder: Belgien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop: VISTA, som observerar infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop, samt VST, det största teleskopet som konstruerats för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO bidrar dessutom till ALMA, ett revolutionerande astronomiskt teleskop och världens hittills största astronomiska projekt. ESO planerar för närvarande bygget av det europeiska extremt stora 39 metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, E-ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Lars Lindberg Christensen
ESO education and Public Outreach Department
Garching bei München, Germany
Tel: +49-89-3200-6761
Mobil: +49-173-3872-621
E-post: lars@eso.org

Massimo Tarenghi
ESO Representative in Chile
Santiago, Chile
Tel: +56 2 463 3143
E-post: mtarengh@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sweden@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1314 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1314sv
Namn:Paranal, Site visit, Very Large Telescope
Typ:Unspecified : Technology : Observatory
Unspecified : People
Facility:Very Large Telescope

Bilder

Danmarks Kronprinspar beundrar natthimlen vid ESO:s Paranalobservatorium
Danmarks Kronprinspar beundrar natthimlen vid ESO:s Paranalobservatorium
Danmarks Kronprinspar under deras besök vid ESO:s Paranalobservatorium
Danmarks Kronprinspar under deras besök vid ESO:s Paranalobservatorium
Danmarks Kronprinspar på plattformen för ESO:s Very Large Telescope
Danmarks Kronprinspar på plattformen för ESO:s Very Large Telescope
Danmarks Kronprinspar inuti en av domerna vid ESO:s Very Large Telescope
Danmarks Kronprinspar inuti en av domerna vid ESO:s Very Large Telescope
Danmarks Kronprinspar under deras besök vid ESO:s Paranalobservatorium
Danmarks Kronprinspar under deras besök vid ESO:s Paranalobservatorium

Videor

Danmarks Kronprinspar under deras besök vid ESO:s Paranalobservatorium
Danmarks Kronprinspar under deras besök vid ESO:s Paranalobservatorium