Livscykeln för en stjärna som liknar solen

I den här 3d-animationen får vi följa livcykelns hos en stjärna som liknar solen, från att den föds (till vänster) till att den utvecklas till en röd jättestjärna (till höger). Till vänster ser vi stjärnan som en protostjärna, som är inbäddad i en stoftskiva när den håller på att bildas. Senare blir den en stjärna som liknar vår sol. Efter att ha spenderat större delen av sitt liv i detta stadium börjar stjärnans kärna gradvis värmas upp, stjärnan expanderar då och blir rödare innan den blir till en röd jätte.

Sedan kommer stjärnan att kasta ut materialet i sina yttre lager i den omgivande rymden, vilket skapar något som kallas för en planetarisk nebulosa, medan stjärnans kärna kommer att svalna av som en liten och tät rest som kallas en vit dvärgstjärna.

På den nedre tidslinjen är positionen för solen och de två soltvillingarna 18 Sco och HIP 102152 i den här livscykeln. Solen är 4,6 miljarder år gammal, medan 18 Sco är 2,9 miljarder år gammal, och den äldsta soltvillingen är 8,2 miljarder år gammal - den äldsta soltvilling man hittat hittills. Genom att studera HIP 102152 kan vi få en skymt av hur vår sols framtid ser ut.

Bilden är en illustration; åldrar, storlekar och färger är ungefärliga (inte skalenliga). Protostjärnan till vänster kan vara upp till 2000 gånger större än solen, medan den stjärnan i den röda jättefasen till höger är ungefär 100 gånger större än solen.

 

Källa:

ESO/M. Kornmesser

Om videon

ID:eso1337a
Språk:sv
Publiceringsdatum:28 augusti 2013 15:30
Relaterade pressmeddelanden:eso1337
Speltid:31 s
Frame rate:30 fps

Om objektet


HD


Stor


Medium


Liten

Mindre Flash
2,8 MB
Mindre QT
1,6 MB

For Broadcasters