Den enhetliga modellen för aktiva galaxkärnor

Denna animerade infografik visar en förenklad bild av den enhetliga modellen för aktiva galaxkärnor (AGN), extremt energirika källor som drivs av supermassiva svarta hål i centrum av vissa galaxer. 

 

Ett flertal AGN-typer är kända. Vissa, så kallade blazarer, är extremt ljusstarka och visar kraftiga förändringar i ljusstyrka på så kort tid som bara dygn eller timmar. En annan typ, kvasarerna, är också mycket ljusstarka med tenderar att vara mindre variabla än blazarerna. Seyfertgalaxer förekommer av två slag, typ 1 och 2, och är en annan slags AGN som omges av värdgalaxer som är lätta att urskilja. Seyfert 1 och 2-galaxer har båda ljusstarka kärnor, emn den senare typen är normalt mindre ljusstark.

 

Enligt den enhetliga modellen har alla AGN:s samma grundläggande struktur med ett supermassivt svart hål omgivet av en tät stoftring. Enligt modellen beror skillnaderna mellan olika AGN-typer på orienteringen av det svarta hålet och stoftringen sett från jorden. Typen beror på i vilken utsträckning ringen skymmer det svarta hålet och ibland gömmer det helt och hållet.

Källa:

ESO/L. Calçada and M. Kornmesser

Om videon

ID:eso2203c
Språk:sv
Publiceringsdatum:16 februari 2022 17:00
Relaterade pressmeddelanden:eso2203
Speltid:25 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Namn:M 77, Messier 77
Typ:Local Universe : Galaxy : Activity : AGN

Ultra HD (info)


HD


Medium


For Broadcasters