30 Doradus i optisk lys og radiobølger

Videoen begynder med et kig i optiske bølgelængder (= synligt lys) på området 30 Doradus, hvor der foregår stjernedannelse. Det kaldet også Taranteltågen. Det er optaget med ESOs 2,2 m teleskop på La Sillaobservatoriet. Området befinder sig på sydhimlen i stjernebilledet Dorado (Guldtunen), og udenfor vores Mælkevej i den Store Magellanske Sky. Taranteltågen er kendt for sine særlige netlignende skyer.

I løbet af videoens forløb skifter billedet til et infrarødt kig på Taranteltågen. De infrarøde data er optaget af instrumentet HAWK-I på ESOs Very Large Telescope(VLT) og med Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA), og de viser klare stjerner og lyserøde skyer af varm gas. Dernæst lægger vi data ovenpå, optaget med Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), og det er de klare gulrøde striber, som viser, hvor i tågen der befinder sig kold tæt gas, som en gang vil kunne kollapse til nye stjerner. Endelig viser vi radiodata alene i større detalje.

Kilde:

ESO/M. Kornmesser, ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Wong et al., ESO/M.-R. Cioni/VISTA Magellanic Cloud survey. Acknowledgment: Cambridge Astronomical Survey Unit

Om videoen

Id:eso2209a
Sprog:da
Udgivelsesdato:15. juni 2022 19:15
Relaterede pressemeddelelser:eso2209
Spilletid:26 s
Frame rate:25 fps

Om objektet

Navn:30 Doradus, Tarantula Nebula
Type:Local Universe : Nebula : Type : Star Formation

Ultra HD (info)


HD


Mellem

Video podcast
5,4 MB

For Broadcasters