30 Doradus in optische en radiogolflengten

 

Deze video start met een beeld in optische golflengten van de stervormingsregio 30 Doradus, ook wel bekend als de Tarantulanevel. Het beeld is gemaakt met ESO’s 2.2-metre telescope op het La Silla-observatorium. Het sterrenbeeld Dorado (ook wel Goudvis of Zwaardvis) bevindt zich aan de zuidelijke sterrenhemel in de Grote Magelhaense Wolk. De Tarantulanevel staat bekend om zijn unieke, spinnenwebachtige wolken.

Tijdens de video verschuift het beeld naar een infraroodopname van de Tarantulanevel. Deze infraroodgegevens komen van ESO’s Very Large Telescope (VLT) en van de Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA). Ze onthullen roze-achtige wolken heet gas. Vervolgens worden over de video radiogegevens gelegd van de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA). Daarop zijn heldere roodgele strepen te zien. Deze strepen zijn gebieden met koude, dichte gaswolken die in elkaar kunnen storten en nieuwe sterren kunnen vormen. Aan het eind van de video zijn alleen de radiogegevens te zien. Ze tonen in detail enkele spinachtige structuren waaraan de Tarantulanevel zijn naam te danken heeft.

Credit:

ESO/M. Kornmesser, ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/Wong et al., ESO/M.-R. Cioni/VISTA Magellanic Cloud survey. Acknowledgment: Cambridge Astronomical Survey Unit

Over de video

Id:eso2209a
Taal:nl
Publicatiedatum:15 juni 2022 19:15
Gerelateerde berichten:eso2209
Duur:26 s
Frame rate:25 fps

Over het object

Naam:30 Doradus, Tarantula Nebula
Type:Local Universe : Nebula : Type : Star Formation

Ultra HD (info)


HD


Medium

Video Podcast
5,4 MB

For Broadcasters