Lehdistötiedote

Eteläisen taivaan merirosvo

24. lokakuuta 2018

ESO:n VLT-teleskooppiin kiinnitetty havaintolaite FORS2 on havainnut aktiivista tähtienmuodostusaluetta NGC 2467, josta joskus käytetään nimitystä Skull and Crossbones Nebula (kallo ja sääriluut -sumu). Kuva taltioitiin osana ESO:n Cosmic Gems -ohjelmaa, joka hyödyntää harvoja hetkiä, kun havainto-olosuhteet eivät ole soveliaat tieteellisen aineiston keruuseen. Sen sijaan, että ESO:n teleskoopit seisoisivat käyttämättöminä, ESO:n Cosmic Gems -ohjelman ansiosta niitä käytetään ottamaan näyttäviä kuvia eteläisen pallonpuoliskon taivaasta.

Tämä eloisa kuva aktiivisesta tähtienmuodostusalueesta NGC 2467 on aivan yhtä pahaenteinen kuin kauniskin. Tämä kuva tomusta, kaasusta ja kirkkaista tähdistä, joita painovoima sitoo yhteen virnistävän kallon muodossa, otettiin ESO:n VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) FORS-havaintolaitteella. Vaikka ESO:n teleskooppeja käytetään yleensä keräämään tieteellistä havaintoaineistoa, ne saattavat joskus taltioida tämänkaltaisia kuvia, jotka ovat kauniita ihan omasta puolestaan.

On helppo nähdä motivaatio lempinimelle kallo ja sääriluut. Tämä nuori, kirkas muodostelma muistuttaa selvästi pahaenteisiä, onttoja kasvoja, joista vain avoin suu on tässä näkyvissä. NGC 2467 piilottelee Peräkeulan tähdistössä (Puppis).

Tämä sumea kokoelma tähtijoukkoja on lukuisten tähtien synnyinsija, jossa ylijäämävetykaasu tarjosi raaka-aineen tähtien muodostumiselle. Se ei itse asiassa ole yksittäinen sumu, ja sen eri tähtijoukot liikkuvat eri nopeuksilla. On vain onnekas sattuma tähtien ja kaasun sijoittelussa Maasta katsottuna, että ne näyttävät ihmiskasvoilta. Tämä valoisa kuva ei kenties kerro tähtitieteilijöille mitään uutta, mutta tarjoaa meille kaikille vilkaisun vellovaan etelätaivaaseen, joka esittelee ihmissilmälle näkymättömiä kirkkaita ihmeitä.

Peräkeula on yksi kolmesta merenkulun mukaan nimetystä tähdistöstä eteläisen pallonpuoliskon taivaalla. Ne koostavat yhden jättimäisen Argo-laiva -nimisen tähdistön, joka on nimetty Iasonista ja argonauteista kertovan myyttisen tarinan laivan mukaan. Argo-laiva on sittemmin jaettu kolmeen osaan: Köliin (Carina), Purjeeseen (Vela) ja Peräkeulaan, jossa tämä sumu sijaitsee. Siinä missä Iason oli sankarihahmo, hän on kuuluisin siitä, että varasti Kultaisen taljan. Täten NGC 2467 ei vain sijaitse valtavan taivaallisen laivan keskellä, vaan myös varkaiden keskellä, mikä on sovelias asunto tälle merirosvoteeman mukaiselle kaasusumulle.

Tämä kuva tulee ESO:n Cosmic Gems (kosmiset jalokivet) -ohjelmasta, joka on koulutuksen ja viestinnän tarkoituksiin perustettu viestintähanke, joka tuottaa kuvia kiinnostavista, arvoituksellisista tai viehättävistä kohteista käyttäen ESO:n teleskooppeja. Ohjelma käyttää teleskooppiaikaa, jota ei voida käyttää tieteellisiin havaintoihin. Kaikkea kerättyä havaintoaineistoa voidaan käyttää myös tieteellisiin tarkoituksiin ja se on tähtitieteilijöiden saatavilla ESO:n tiedearkiston kautta.

Lisätietoa

ESO on Euroopan johtava hallitustenvälinen tähtitieteen organisaatio ja ylivoimaisesti maailman tieteellisesti tuotteliain tähtitieteellinen observatorio. ESO:lla on 16 jäsenmaata: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Tšekin tasavalta, joiden lisäksi Chile toimii laitteistojen sijoitusmaana ja Australia strategisena kumppanina. ESO toteuttaa kunnianhimoista ohjelmaa, joka keskittyy tehokkaiden maanpäällisten havaintovälineiden suunnitteluun, rakentamiseen ja käyttöön. Välineiden avulla tähtitieteilijät voivat tehdä merkittäviä tieteellisiä löytöjä. ESO:lla on myös johtava asema tähtitieteen tutkimuksen kansainvälisen yhteistyön edistämisessä ja organisoinnissa. ESO:lla on Chilessä kolme ainutlaatuista huippuluokan observatoriota: La Silla, Paranal ja Chajnantor. ESO:lla on Paranalilla VLT-teleskooppi (Very Large Telescope) ja siihen liittyvä, maailmanlaajuisesti johtava VLTI-interferometri, sekä kaksi kartoitusteleskooppia. VISTA toimii infrapuna-alueella ja VST-teleskooppi näkyvän valon aallonpituuksilla. ESO on myös merkittävä kumppani kahdessa Chajnantorin laitteistossa, APEX-teleskoopissa ja ALMA-teleskoopissa, joka on maailman suurin tähtitieteellinen projekti. Lähellä Paranalia sijaitsevalla Cerro Armazonesilla ESO rakentaa 39-metrin kokoista ELT-teleskooppia (Extremely Large Telescope), josta tulee “maailman suurin tähtitaivasta havainnoiva silmä”.

Linkit

Yhteystiedot

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Puh.: +49 89 3200 6670
Sähköposti: pio@eso.org

Pasi Nurmi (Lehdistön yhteyshenkilö Suomi)
ESO Science Outreach Network ja University of Turku
Turku, Finland
Puh.: +358 29 4504 358
Sähköposti: eson-suomi@eso.org

Connect with ESO on social media

Tämä on ESO:n lehdistötiedotteen käännös eso1834.

Tiedotteesta

Tiedote nr.:eso1834fi
Nimi:NGC 2467
Tyyppi:Local Universe : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2

Kuvat

The Pirate of the Southern Skies
The Pirate of the Southern Skies
Englanniksi
Digitized Sky Survey image around NGC 2467
Digitized Sky Survey image around NGC 2467
Englanniksi
NGC 2467 in the constellation of Puppis
NGC 2467 in the constellation of Puppis
Englanniksi

Videot

ESOcast 180 Light: The Pirate of the Southern Skies (4K UHD)
ESOcast 180 Light: The Pirate of the Southern Skies (4K UHD)
Englanniksi
Zooming in on NGC 2467
Zooming in on NGC 2467
Englanniksi
Panning across NGC 2467
Panning across NGC 2467
Englanniksi