Pressmeddelande

Piraten från södra himlen

24 oktober 2018

Instrumentet FORS2 på ESO:s Very Large Telescope har observerat stjärnfabriken NGC 2467, som ibland kallas Skull and Crossbones Nebula. Bilden utgör en del av ESO Cosmic Gems-program som utnyttjar de sällsynta tillfällen då observationsförhållanden inte är lämpliga för att samla in vetenskapliga data. Tack vare ESO:s Cosmic Gems-program kan ESO:s teleskop istället för att vara sysslolösa användas för att fånga visuellt fantastiska bilder av södra himlen.

Den här fängslande bilden av stjärnfabriken NGC 2467, även kallad Skull and Crossbones Nebula, är lika olycksbådande som den är vacker. Här hålls moln av stoft och gas ihop med ljusstarka unga stjärnor av gravitationen i form av en flinande skalle som påminner om piraternas Jolly Roger-flagga. Bilden skapades med hjälp av instrumentet FORS på ESO:s Very Large Telescope (VLT). Fastän ESO:s teleskop vanligtvis används för att samla in vetenskaplig data kan de också användas för att helt enkelt ta vackra bilder som den här.

Det är lätt att se anledningen till nebulosans smeknamn. Denna unga, ljusstarka formationen liknar tydligt ett smått hotfullt och ihåligt ansikte där bara den gapande munnen syns. NGC 2467 gömmer sig i stjärnbilden Akterskeppet, eller Puppis på latin.

Denna vackra samling av molnbeslöjade stjärnhopar är en födelseplats för många stjärnor. Här har ett överflöd av vätgas gett råmaterialet för att forma nya stjärnor. Här syns faktiskt inte en utan flera nebulosor, och stjärnhoparna i bilden rör sig med olika hastigheter genom rymden. Det är dock bara slumpen som gjort att molnen och stjärnorna fördelats längs med vår siktlinje på ett sätt så att det efterliknar ett mänskligt ansikte. För forskningen innebär bilden kanske inga nyheter men den är ändå en inblick i ett av den turbulenta södra himlens underverk som är osynligt för det mänskliga ögat.

Akterskeppet är en av tre nautiskt namngivna stjärnbilder som seglar över den södra himlen men brukade en gång utgöra den gigantiska stjärnbilden Skeppet Argo, uppkallad efter skeppet som myternas hjälte Jason seglade med. Tre av dagens stjärnbilder ingick tidigare i Skeppet Argo: Kölen, Seglet och Akterskeppet, där nebulosan befinner sig. Även fast han är en heroisk figure så är Jason mest känd för ha stulit det gyllene skinnet. NGC 2467 vilar alltså också bland tjuvar och inte bara mitt i ett himmelskt fartyg, en lämplig hemvist för en piratnebulosa.

Bilden togs som en del av ESO:s ”Cosmic Gems”-program (namnet motsvarar “Kosmiska pärlor” på svenska) som syftar till att producera astronomiska bilder för undervisning och för att väcka allmänhetens intresse. I detta program används observationstid som annars gått till spillo eftersom väderförhållandena ansetts vara för dåliga för vetenskapliga observationer. Istället tar man bilder på intressanta, spännande eller visuellt tilltalande objekt. Mätningarna görs även tillgängliga för forskare i ESO:s vetenskapliga arkiv.

Mer information

ESO är Europas främsta mellanstatliga samarbetsorgan för astronomisk forskning och med råge världens mest produktiva astronomiska observatorium. Det har 16 medlemsländer: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike. ESO:s ambitiösa verksamhet rör design, konstruktion och drift av avancerade markbaserade forskningsanläggningar som gör det möjligt för astronomer att göra banbrytande vetenskapliga upptäckter. ESO spelar dessutom en ledande roll i att främja och organisera samarbeten inom astronomisk forskning. ESO driver tre unika observationsplatser i Chile: La Silla, Paranal och Chajnantor. Vid Paranal finns Very Large Telescope, världens mest avancerade observatorium för synligt ljus, och två kartläggningsteleskop. VISTA arbetar i infrarött ljus och är världens största kartläggningsteleskop och VST (VLT Survey Telescope) är det största teleskopet som konstruerats enbart för att kartlägga himlavalvet i synligt ljus. ESO är en huvudpartner i ALMA, världens hittills största astronomiska projekt. Och på Cerro Armazones, nära Paranal, bygger ESO det extremt stora 39-metersteleskopet för synligt och infrarött ljus, ELT. Det kommer att bli ”världens största öga mot himlen”.

Länkar

Kontakter

Calum Turner
ESO Public Information Officer
Garching bei München, Germany
Tel: +49 89 3200 6670
E-post: pio@eso.org

Johan Warell (Presskontakt för Sverige)
ESO:s nätverk för vetenskaplig kommunikation
Skurup, Sverige
Tel: +46-706-494731
E-post: eson-sverige@eso.org

Connect with ESO on social media

Detta är den översatta versionen av ESO:s pressmeddelande eso1834 som har tagits fram inom ESON, ett nätverk av medarbetare i ESO:s medlemsländer. ESON-representanterna fungerar som lokala kontaktpersoner för media i samband med ESO:s pressmeddelanden och andra händelser. ESON:s kontaktperson i Sverige är Johan Warell.

Om pressmeddelandet

Pressmeddelande nr:eso1834sv
Namn:NGC 2467
Typ:Local Universe : Nebula : Appearance : Emission : H II Region
Facility:Very Large Telescope
Instruments:FORS2

Bilder

Piraten från södra himlen
Piraten från södra himlen
Bild från Digitized Sky Survey runtom NGC 2467
Bild från Digitized Sky Survey runtom NGC 2467
NGC 2467 i stjärnbilden Akterskeppet
NGC 2467 i stjärnbilden Akterskeppet

Videor

ESOcast 180 Light: Piraten från södra himlen
ESOcast 180 Light: Piraten från södra himlen
Zooming in on NGC 2467
Zooming in on NGC 2467
text på engelska
Panorera längs med NGC 2467
Panorera längs med NGC 2467